Italiaanse Chiara Croca wint WK doodlen in Amsterdam

28-05-2023 (20:03) - Awards

Na drie dagen vol workshops, creatieve samenwerkingen en heel veel doodlen, stonden zaterdagavond de beste doodle-kunstenaars ter wereld in de schijnwerpers om hun doodles aan de internationale jury te presenteren.

Vanuit de glazen koepel van Capital C in Amsterdam maakte Humberto Tan de wereldwijde winnaar bekend van de vierde editie van Red Bull Doodle Art 2023. “Ik realiseer me nog niet helemaal wat er gebeurt. Toen ik besloot om mee te doen had ik nog nooit een doodle gemaakt en nu sta ik hier, ik ben sprakeloos", zei de 25-jarige Chiara Croca, winnares van Red Bull Doodle Art 2023, na afloop.

De winnende doodle van Chiara, wat een kwetsbare en bemoedigende illustratie is van wat ze wil bereiken in het leven, ontstond terwijl ze in haar bed aan het bellen was. Het bracht haar naar de World Final in Amsterdam, waar ze net als de andere finalisten de kans kreeg om haar creatieve hersenspinsels aan een wereldpubliek te tonen. Haar winnende NFT-kunstwerk bevat Burnt Toast’s kenmerkende pastelkleuren en heeft een plek gekregen op de blockchain.

Doodlen als kunstvorm

Doodlen, iedereen doet het weleens. Het zijn die tekeningen die je maakt tijdens het bellen of in de les. Voor de één gewoon een simpele schets, voor de finalisten een ware kunstvorm. Jyoti Dhanpal vertegenwoordigde Nederland op de Red Bull Doodle Art World Final en is een ervaring voor het leven rijker: “We hebben tijdens de workshops heel veel samen moeten doodlen en samen creatief bezig zijn brengt je echt dichter bij elkaar. Je bedenkt samen wat je gaat maken en daarbij heeft iedereen zijn eigen stijl. Het is heel mooi om dat bij elkaar te zien komen.”