Time Out redelijk voorspelbaar

07-10-2008 (09:40) - Review

Bekend met het internationale netwerk van maandbladen genaamd TimeOut? Tijdens een stedentrip er misschien eens in gebladerd om te zien wat er op cultureel gebied zoal te doen was? Sinds vorige week heeft Amsterdam als 26ste stad op rij ook een eigen editie: TimeOut Amsterdam (TOA).
TimeOut is een tijdschrift van het TimeOut-mediaconcern over alles wat er de komende maand te beleven valt in een stad. Niet te verwarren met de gelijknamige ‘cityguides’ van dezelfde uitgeverij.
Omdat TOA – net als partner Amsterdam Weekly – voorlopig nog alleen in het Engels verschijnt lijkt het vooral gericht op de internationale gemeenschap in Amsterdam, de vele expats en de 1,7 miljoen Engelstalige bezoekers die de stad jaarlijks aandoen. In 2009 komt er ook een Nederlandstalige editie uit.

Niet gratis
De vraag dringt zich meteen op of er in Amsterdam überhaupt behoefte is aan nóg een magazine over het plaatselijke uitgaansleven. Anders dan gratis bladen als NL020, Amsterdam Weekly en de Uitkrant moet er voor TOA zelfs geld worden neergeteld. Oké, slechts twee euro, maar toch.
Het blad maakt kans: TOA heeft namelijk veel meer om het lijf dan alleen een maandagenda. Het 98 bladzijdes tellende tijdschrift is rijkelijk gelardeerd met smakelijke artikelen en rubriekjes. En de obligate rijtjes zijn geen doodsaaie opsommingen van wie-wat-waar; alles is voorzien van een paar aanvullende regels die de lezer op vaak kritisch/humoristische manier laten weten wat hem te wachten staat. Het maakt de zaken misschien wel wat minder overzichtelijk, maar het komt de leesbaarheid en de informatieve waarde ten goede.

Red light report
De eerste aflevering van TOA verschijnt tegelijkertijd met de veertigste verjaardag van ‘flagship’ TimeOut London. Om dit te vieren heeft iedere stedeneditie van het magazine zijn ‘lokale helden’ op de voorpagina gezet. In het binnenwerk wordt aan elk van hen een kort stukje gewijd.
Onder de 25 Amsterdamse helden scharen zich burgervader Job Cohen en historicus Geert Mak, maar ook minder voor de hand liggende sujetten die in de stad woonachtig zijn zoals graffitikunstenaar Shoe, nieuwslezeres Sacha de Boer en de Zuid-Afrikaanse kunstenares Marlene Dumas. Het is een waardevolle ‘who-is-who’ voor iedereen die nieuw is in Amsterdam, en dan vooral voor mensen van over de grens.

Ondeugd
De rest van het eerste nummer is gevuld met redelijk voorspelbare items en artikelen over onder meer winkelen, uit (eten) gaan, optredens en tentoonstellingen. Gelukkig is er nog het rubriekje ‘Vice’ (ondeugd) met dit keer een ‘red light report’ van Floris Dogterom over de manier waarop de coffeeshops in de stad omgaan met het rookverbod. Natuurlijk zijn het juist dit soort verhalen die deze nieuwe editie van TimeOut pas écht Amsterdams maken.