ArmedAngels start Living wages project

ArmedAngels start Living wages project

09-08-2022 (11:40) - Sustainable

Leefbare lonen zijn al jaren een hot topic binnen de mode-industrie, een vakgebied waarin meer dan 60 miljoen mensen van over de hele wereld werken.
 
Hoewel er jaarlijks miljoenen winst wordt gemaakt door grote multinationals, worden werknemers in de kledingindustrie nog steeds uitgebuit en onderbetaald. Daarom zet ARMEDANGELS zich, samen met verschillende partners, in om de kloof tussen het minimumloon en eerlijk loon te dichten door middel van een nieuwe wet.
 
ARMEDANGELS betaalt niet direct het loon aan de werknemers, omdat het kledingmerk geen fabrieken bezit. Hier zit nog een partij tussen. Het is echter wel heel belangrijk dat er, met een hoge mate van transparantie, wordt onderhandeld over een leefbaar loon voor de mensen die de kleding maken. ARMEDANGELS is daarom de afgelopen jaren druk bezig geweest met het implementeren van de True Costing-methode, waardoor het onderhandelen over prijzen bijna achterhaald wordt en loonbetaling zo transparant mogelijk is.
 

Krachten bundelen

Om verandering teweeg te brengen, heeft ARMEDANGELS haar krachten gebundeld met drie gelijknamige merken van hun gedeelde leverancier in Turkije, om een proefproject voor leefbaar loon te lanceren. Het doel: eerlijke lonen realiseren voor alle werknemers, door samen te werken met andere merken, kunnen ze een verschil maken.
 

Eerlijk loon

Een leefbaar loon is het minimuminkomen dat een werknemer nodig heeft om in zijn basisbehoeften te voorzien. Het leefbaar loon verschilt van het minimumloon doordat dit laatste wordt vastgesteld door de nationale wetgeving en mogelijk niet voldoet aan de eisen om een basiskwaliteit van leven te bieden.
 

Fair Price App

De kledingindustrie is verantwoordelijk voor een groot deel van de totale export en is de op één na grootste industrie in Turkije. Kleine en middelgrote fabrieken met een brede keten domineren de industrie, terwijl de arbeidsomstandigheden in de hele keten verslechteren. Alle vier de merken en de leverancier samen zetten zich in om dit project de komende seizoenen voort te zetten. Dit doen ze onder andere met de Fair Price App die in augustus 2022 wordt gelanceerd.

Verder is Turkije van plan om het wettelijk minimumloon gedurende het jaar opnieuw te verhogen, vanwege de hoge inflatie. ARMEDANGELS evalueert hoe dit project schaalbaar is voor andere leveranciers in de keten onder het motto van: team work makes the dream work. 
 
Klik hier om de petitie voor een leefbaar loon in Europa te tekenen.