IKEA Nederland zet de knop om en stopt verkoop gaskookplaten

05-09-2023 (13:38) - Sustainable

IKEA stopt per januari 2024 met de verkoop van gaskookplaten in Nederland. Het besluit van IKEA Nederland om geen gaskookplaten meer te verkopen sluit aan bij de landelijke milieudoelstelling om in 2030 anderhalf miljoen woningen van het gas af te hebben.

Door enkel nog inductiekookplaten aan te bieden, wil IKEA Nederland consumenten stimuleren om over te stappen op elektrisch koken. Nederland is het eerste land waar IKEA stopt met de verkoop van gaskookplaten.

Voordelen inductie

Door uitsluitend inductiekookplaten aan te bieden in het assortiment, wil IKEA Nederland consumenten kennis laten maken met de voordelen van elektrisch koken en sturen op een duurzamer leven thuis. Koken met inductie is de zuinigste manier van elektrisch koken. In combinatie met het gebruik van groene stroom tijdens het koken, wordt de CO2-uitstoot beperkt tot een minimum. Om consumenten aan groene stroom te helpen, biedt IKEA zonnepanelen - en de installatie hiervan - aan. Koken met inductie biedt nog meer voordelen: zo stel je de temperatuur van de warmtezones eenvoudig in, zijn er geen verbrandingsgassen, is de kookplaat gemakkelijk schoon te maken en wordt de kookplaat automatisch uitgezet wanneer er geen pan op staat.
Liselotte van Dijk, Sustainability Business Partner IKEA Nederland: “IKEA Nederland wil bijdragen aan een duurzamer leven thuis en de verkoop van gaskookplaten sluit daar niet bij aan. Om de energietransitie in Nederland te versnellen moeten we keuzes zoals deze durven te maken. Eerder besloten we enkel nog ledverlichting te verkopen en te stoppen met de verkoop van producten voor eenmalig gebruik, zoals niet-oplaadbare alkalinebatterijen. Zo verduurzamen we stap voor stap ons aanbod.”

Duurzaamheidsdoelstellingen IKEA

Bij de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, komt CO2 vrij en dat is slecht voor het klimaat. De overheid heeft daarom de ambitie om in 2030 anderhalf miljoen woningen van het gas af te hebben om bij te dragen aan een klimaatneutraal Nederland in 2050. IKEA Nederland streeft er zelf naar om in 2030 in alle vestigingen enkel hernieuwbare energie te gebruiken. Alle IKEA vestigingen en distributiecentra in Nederland hebben inmiddels zonnepanelen op of rondom de gebouwen: ruim 50.000 zonnepanelen wekken samen dertig tot veertig procent van het energieverbruik op. Wereldwijd zet IKEA stappen voor een duurzame toekomst met de ambitie om in 2030 circulair te opereren en klimaatpositief te zijn.