Suitable sluit zich aan bij Drop & Loop

04-10-2022 (15:31) - Sustainable

Herenmodeketen Suitable werkt vanaf 19 september 2022 samen met Drop & Loop. In alle zeventien winkels kunnen klanten hun oude kledingstukken inleveren. De kleding wordt gerecycled om er nieuwe kleding van te maken.

In twaalf Suitable-winkels komen speciale inzamelbakken van Drop & Loop te staan. Bij de overige winkels kunnen klanten hun oude kleding bij de kassa inleveren. Suitable-oprichter Raoul van Dun: “Van de ingezamelde kleding worden vervolgens weer nieuwe artikelen gemaakt. Zo kunnen we echt circulair ondernemen. Om echt aan de top te staan, moet je teruggeven aan de aarde.” 

Unieke Suitable-collectie

De ingeleverde kleding wordt in samenwerking met Drop & Loop omgetoverd tot een unieke Suitable-collectie. De eerste items verschijnen voor het einde van dit jaar. Ondanks de extra handelingen die komen kijken bij een circulaire collectie, zal het prijspunt van deze items Suitable-waardig zijn.

150 miljoen kilo verbrand

Oprichters Susan en Carlijn van Drop & Loop: "Meer dan de helft van kleding en textiel belandt nog steeds bij het afval. En een deel van de kleding in de textielcontainers op straat is vaak te vervuild om te recyclen. Op die manier wordt er in Nederland per jaar 150 miljoen kilo kleding verbrand.”

Duurzame kwaliteit

Suitable investeert actief in een duurzame en eerlijke productieketen. In 2022 hebben ze voor het tweede jaar op rij de Shopping Awards Herenmode in ontvangst mogen nemen. Raoul van Dun bezoekt veel ateliers om het vakmanschap en werkomstandigheden persoonlijk te controleren. Elk kledingstuk van het Suitable huislabel is tijdloos ontworpen en kwalitatief sterk gemaakt om jarenlang mee te gaan. Toch voorkomen deze maatregelen niet dat mensen kleding ontgroeien of dat ze beschadigd raken. Carlijn Oosthoek: “Gooi dus nooit zomaar kleding weg, maar lever het in bij Drop & Loop en geef het een tweede leven. Zo dragen we met elkaar bij aan het circulair maken van gedragen kleding. En dat is een fijn idee.”

Terugdringen textielverbranding

Drop & Loop is een organisatie die zich inzet het terugdringen van textielverbranding. Via speciale inzamelpunten verspreid over Nederland en België brengt Drop & Loop gebruikte kleding naar het sorteercentrum van Wolkat. Hier krijgen zoveel mogelijk kledingstukken een tweede leven. De restjes worden verwerkt tot nieuwe kleding of andere textielproducten.