ChatLicense leert kinderen en ouders beter omgaan met mobiele telefoon

28-09-2023 (13:01) - Tech

Hoe kunnen ouders aan kinderen uitleg geven over het gebruik van de mobiele telefoon als ze er zelf onvoldoende van weten?

Het dichten van dit gat tussen de generaties is hard nodig want in 90% van de gevallen zijn kinderen voor uitleg over hun eerste mobiel afhankelijk van hun ouders. 75% van de ouders geeft aan moeilijkheden te ervaren in de eerste maanden na de komst van de mobiel en 89% wil graag meer informatie over de apps die kinderen gebruiken. Het is tijd om bij het begin te beginnen en kinderen en hun ouders slimmer en bewuster te leren omgaan met smartphones. Vanaf vandaag is er daarom ChatLicense; een familie app die verschillende generaties gidst door alles wat er online op hun pad komt.

Zonder diploma in het diepe

Het idee voor de app kwam toen oprichter Marjolein van Tilburg – jurist en privacy specialist - voor haar oudste dochter haar eerste mobiel aanschafte: “Allebei heb je eigenlijk geen idee waar je aan begint. Het is alsof je je kind zonder zwemdiploma in het diepe gooit. De informatie voor ouders en kids is versnipperd te vinden en wordt vaak als eenrichtingsverkeer gezonden. De manier waarop de telefoon in het leven komt van een kind moet en kan beter. Met ChatLicense willen we ervoor zorgen dat iedereen een slim, veilig en leuk online leven heeft.”

Reallife gebeurteissen en dillemma's

Bij het omgaan met de smartphone wordt vaak gekeken wordt naar wat kinderen niet moeten doen, maar bij ChatLicense draait het juist om hoe ze de mobiele telefoon wel kunnen gebruiken. “Allerlei real-life gebeurtenissen en dillema’s zijn verwerkt in verschillenden soorten content. Via een wetenschappelijke onderbouwde leermethode (in samenwerking met MovezLab van de EUR) komt dit in de app tot leven. We vinden het belangrijk dat we de hoofden en harten van kinderen raken”. Ouders krijgen toegang tot een continue up-to-date informatieportaal waar ze op één plek alles kunnen vinden om de online wereld van hun kinderen (beter) te leren kennen en met deze informatie het gesprek aan te gaan met hun kind.

Samen impact maken

De app is gemaakt met experts, wetenschappers en verhalenmakers en uitvoerig getest door ouders en kinderen. Het ChatLicense team bestaat uit meerdere oprichters, één van hen is Nizar El Manouzi, presentator van o.a. het Klokhuis. ChatLicense heeft als missie dat de app voor ieder kind toegankelijk is en gelooft daarvoor in de kracht van samenwerking. Deze doelstelling en de gedachte achter ChatLicense wordt ondersteund door KPN, die als partner de app meteen al bij lancering heeft omarmd. ChatLicense is daarom vanaf vandaag ook beschikbaar voor klanten die hun abonnement uitbreiden met de KPN Kids Sim.