De Metaverse: wat is het en wat zijn de mogelijkheden

17-08-2022 (12:09) - Tech

Je hebt er vast wel van gehoord, de Metaverse is namelijk veel in het nieuws geweest. Moederbedrijf facebook heeft de naam omgedoopt tot Meta. Het is een groots plan met veel mogelijkheden. Hier vind je precies wat het is en wat we ermee gaan kunnen.
 

Wat is de Metaverse

De Metaverse is een digitale wereld, waarin je heel veel kan doen. Zo kan je producten kopen en verkopen met digitaal geld. Je maakt je eigen digitale karakter die de rest kan zien. Je speelt namelijk in een online wereld en het is mogelijk om met andere in contact te komen. Je kan hier dus een nieuwe persoon worden. Met je digitale dubbelganger zijn de mogelijkheden eindeloos. Het wordt namelijk 1 groot universeel online universum voor iedereen. Deze wereld wordt ook volgens maker Mark Zuckerberg steeds realistischer, maar het duurt nog even voordat het levensecht wordt.
 

Waarmee is het te vergelijken

Er zijn al kleine metaverses zoals Fortnite, Roblox of Minecraft. Maar de metaverse verbindt al deze kleine verses met 1 groot universum. Het is eigenlijk te vergelijken met een nieuwe wereld maken, maar dan online. Je hebt  je eigen persoon, je betaald met geld en kan je eigen keuzes maken. Net zoals in de sims, maar dan heb je geen limitaties. Net zoals GTA maar dan oneindig groot zonder de wapens. Er is nog niks precies zoals de Metaverse en daarom is het zo speciaal. Er worden ook miljarden euro’s geïnvesteerd in de plannen.
 

Entertainment in de Metaverse

Er zijn enorm veel mogelijkheden in de Metaverse. Zo kan je werken, spelletjes spelen, bouwen, gokken, winkelen, leren en feesten . Je kan zelfs modeshows bezoeken en kaartjes kopen voor de after-party. Spelletjes kunnen alleen of met vrienden gespeeld worden, en de opties zijn eindeloos. Er zijn bijvoorbeeld opties om in de Metaverse Monopoly of Risk te spelen, of met je vrienden een virtuele wedstrijd kijken en daarop inzetten in 1 van de online casino’s.
 

Hoe kom je in de Metaverse

Voor de Metaverse heb je natuurlijk een mobiel, laptop of console nodig. Daarnaast is een goede internetverbinding cruciaal. Het zou ontzettend vervelend zijn om uit de wereld te worden gegooid terwijl je net nieuwe vrienden maakt door internetproblemen. Een virtual reality bril maakt het spelen ook een stuk leuker. Zo lijkt het alsof je echt leeft in de wereld. Daarnaast zijn sommige opties onmogelijk zonder de bril. Een virtual reality bril kan erg duur zijn. Je wil namelijk niet de goedkoopste pakken, omdat deze vaak snel stuk gaan. Kijk naar de recensies op internet van de brillen, zodat je precies weet wat handig is.
 

Economie in de Metaverse

Doordat je alles moet kopen ontstaat er een nieuwe economie. Je zal dus waarschijnlijk moeten werken als je nieuwe kleren wilt kopen voor je avatar. De economie werkt ongeveer hetzelfde als in de echte wereld. De valuta’s zullen wel anders zijn. Crypto krijgt een boost, omdat het digitale geld goed gebruikt kan worden in de digitale wereld. Daarnaast kunnen NFT’s ook hogere prijzen gaan krijgen, omdat de digitale kunst ook verkocht kan worden in de Metaverse.
 
(Hoe werken in de Metaverse eruit kan zien)
 

24 uurs Meta festival

Eind juni heeft er een festival plaatsgevonden in de Metaverse. Er kwamen meer dan 6500 bezoekers en 100 artiesten en sprekers. Zo waren er 5 podia waar de mensen te zien waren. Er kwamen sprekers van grote bedrijven zoals Netflix en Tommy Hilfiger en de Boston FED. Ze waren allemaal te zien in de Metaverse wat een speciale gelegenheid was voor de aanwezige. Zo waren er ook workshops, goochelshows en cocktails lessen. Ook waren er verschillende internet experts met sprekingen over een beter internet en andere innovatie trends te zien op de Mainstage. Dit is dus een mooi voorbeeld van hoe de Metaverse eruit kan komen te zien.
 

Kritiek op Meta

Meta zal (als de plannen werkelijkheid worden) een megabedrijf worden die meer macht heeft als de overheid. Niet veel mensen staan stil bij deze mogelijkheid. Het zou heel goed kunnen zijn dat het bedrijf minder goed dan fout doet voor onze wereld. Natuurlijk is de technologische vooruitgang leuk, maar het is belangrijk om de doelen van Meta in het achterhoofd te houden. Zo krijgen ze een grip op de infrastructuur. Ze weten alles van iedereen via de Metaverse (nog meer dan nu). Ze kunnen veel invloed hebben op de politieke verdeeldheid. Zo zouden groepen weggedrukt kunnen worden en zelfs haat/wantrouwen aan kunnen wakkeren. Ook gaan verslavingen erger worden. Mensen kunnen nu al nauwelijks zonder telefoon. Straks kunnen ze niet meer ontsnappen uit een alternatieve wereld. Interacteren met andere mensen zal dan lastiger worden, omdat mensen steeds meer online bezig zijn.