De opkomst van cloudtechnologieën en de impact op IT-beheer

26-09-2023 (16:48) - Tech

De afgelopen jaren hebben cloudtechnologieën een revolutie teweeggebracht in de manier waarop organisaties hun IT-systemen beheren en onderhouden. Deze technologieën hebben geleid tot een verschuiving van het traditionele model, waarbij applicaties en servers op locatie ('on-premise') werden uitgevoerd, naar een model waarbij clouddiensten online toegang bieden tot IT-diensten. In dit artikel zullen we bespreken hoe cloudtechnologieën het IT-beheer hebben veranderd en hoe dit de rol van IT-afdelingen en IT-dienstverleners heeft beïnvloed.

Voordelen van cloudtechnologieën voor IT-beheer

Cloudtechnologieën bieden tal van voordelen voor IT-beheer, zoals betere waarborging van de continuïteit van mensen en middelen, meer flexibiliteit qua schaalbaarheid en het kunnen inspelen op innovaties. Ze zorgen voor hoge beschikbaarheid van cloudplatforms met lagere kosten per gebruiker en verbeterde veiligheid dankzij strenge fysieke en digitale beveiligingsmaatregelen. Bovendien kunnen IT-afdelingen zich meer richten op strategische activiteiten in plaats van routinematig beheer, aangezien de technische verantwoordelijkheden grotendeels bij de leverancier van de cloud-applicaties liggen.

Veranderingen in IT-organisaties

Migratie naar de cloud heeft niet alleen technologische veranderingen tot gevolg, maar ook impact op de organisatie- en menskant van IT-beheer. IT-organisaties moeten zich anders organiseren en zich meer richten op het bedienen van de business. Kennis van cloud diensten en functionaliteiten wordt cruciaal en heeft impact op werknemers en de vereiste skillset. Het adopteren van DevOps, automation en containertechnologie wordt eenvoudiger met behulp van cloudoplossingen, maar vereist ook veranderingen in de organisatie- en menskant, waarbij de IT-organisatie zich op een andere manier moet organiseren en zich meer moet richten op het bedienen van de business.

Uitdagingen bij cloudadoptie

Hoewel cloudtechnologieën veel voordelen bieden, zijn er ook uitdagingen bij de adoptie ervan. IT-teams worden uitgedaagd door het diverser worden van de IT-infrastructuur en de behoefte om databeheer en -controle te integreren. Een meerderheid van de IT-teams maakt gebruik van meer dan één type IT-infrastructuur, wat leidt tot uitdagingen op het gebied van zichtbaarheid en beheer van data in verschillende omgevingen. Daarnaast noemen IT-beheerders het onder controle houden van cloudkosten en het verplaatsen van applicaties tussen clouds als belangrijke uitdagingen.

Previder: Een betrouwbare IT-partner voor effectief cloudbeheer

Previder is een professionele IT-dienstverlener die uitgebreide IT-beheerdiensten aanbiedt, waaronder proactieve en reactieve services, geavanceerde monitoring, incidentoplossing, preventief onderhoud en aanvullende diensten zoals applicatiemonitoring en certificaatbeheer. Met meer dan 300 IT-specialisten biedt Previder IT-oplossingen en een volledig IT-fundament voor organisaties, de zorg, woningcorporaties en softwareontwikkelaars. Previder beschikt over eigen Nederlandse datacenters die voldoen aan hoge normen voor veiligheid, duurzaamheid en bedrijfscontinuïteit. Deze datacenters bieden betrouwbaarheid, uitstekende connectiviteit en naadloze integratie met clouddiensten. Met succesverhalen bij klanten in verschillende sectoren, zoals Vitens, Oogkliniek Den Haag, Plegt Vos, RJ Safety & Security en Innovadis, heeft Previder bewezen efficiënte IT-oplossingen en maatwerk te kunnen leveren.

Als je overweegt om over te stappen naar de cloud of je huidige cloudstrategie te herzien, is het essentieel om een betrouwbare IT-partner te kiezen die je kan helpen bij het navigeren door de uitdagingen van cloudadoptie en het optimaliseren van je IT-beheer. Previder kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes en het implementeren van effectieve, veilige en betrouwbare IT-oplossingen die passen bij jouw organisatie.