Deloitte Tech Trends 2024

18-12-2023 (16:39) - Tech

Aan de hand van zes technologietrends laat Deloitte zien dat de snelle opmars van Gen-AI meer dan ooit vraagt om een geïntegreerde bedrijfsstrategie, een solide technologische basis en een creatief personeelsbestand. Highlights:

Ruimtelijke simulatie en de industriële metaverse

Augmented en virtual reality voor consumententoepassingen staan volop in de schijnwerpers. De impact van deze technologieën is groot in industriële omgevingen, waar bedrijven de industriële metaverse inzetten om fabrieken en bedrijven veiliger en efficiënter te maken. O.a. AI wordt gebruikt om processen uit het echte leven na te bootsen en ingezet om een digitale laag bovenop de realiteit te creëren die de manier van werken (verder) versnelt. De door de industriële metaverse aangedreven inkomsten zullen naar verwachting in 2030 bijna 100 miljard dollar bereiken, veel meer dan de consumentenmarkt (50 miljard dollar) en de zakelijke sector (30 miljard dollar).

Generatieve AI als groeikatalysator

Bedrijven experimenten massaal met de mogelijkheden van generatieve AI. Om AI op winstgevende wijze in te zetten, moeten bedrijven een stevige basis leggen en prioriteit geven aan zaken als gegevensmodernisering, identiteits- en toegangsbeheer. Focus op het onderhouden van systemen en algoritmen zijn cruciaal.

Hardware en software slimmer laten werken, niet harder

Hoewel cloudservices nog steeds meer dan genoeg functionaliteit bieden voor de meeste business-as-usual-activiteiten, vereisen geavanceerde gebruiksscenario's zoals deep learning, complexe simulaties en digital twins steeds geavanceerdere code en rekenkracht. De toegenomen inzet van AI binnen bedrijfsprocessen kan de bestaande datacenterinfrastructuur van bedrijven onder druk zetten. Gespecialiseerde AI-chips zullen de komende maanden aan belang gaan winnen, omdat deze chips hogere prestaties kunnen leveren. Onderzoekers en techbedrijven ontwikkelen daarnaast nieuwe benaderingen voor het verwerken van gegevens, waaronder kwantum- en neuromorfische computing.

Van DevOps naar DevEx: de engineeringervaring versterken

Voor bedrijven die zich richten op het aantrekken, behouden en binden van techtalent, is er een nieuwe focus in opkomst: ontwikkelaarservaring (DevEx), een mentaliteit waarbij ontwikkelaars centraal staan en die erop gericht is de dagelijkse productiviteit en tevredenheid van software-ingenieurs te verbeteren door rekening te houden met elk contactpunt met de organisatie. DevEx wijst op een toekomst van geïntegreerde platformkeuzes, intuïtieve toolchains, ontwikkelingspods en culturele verschuivingen die samen zowel traditionele als "citizen developers" beter in staat stellen om technische waarde te creëren.

De waarheid waarborgen in een tijdperk van AI

Met de snelle opkomst van Gen AI-tools is het eenvoudiger dan ooit om anderen te misleiden. Zo worden deepfakes gebruikt om toegangscontroles voor spraak- en gezichtsherkenning te ondermijnen en wordt de technologie ingezet bij phishing-pogingen. Een reeks opkomende AI-, zelfs kwantumaangedreven tools kunnen bijdragen om deze ontwikkeling ten goede te keren. Bedrijven zullen enerzijds moeten inzetten op bewustwording onder werknemers van de opkomende risico’s. Anderzijds vraagt deze ontwikkeling om de inzet van technologieën die zijn ontworpen om schadelijke inhoud proactief te identificeren.

Van technical debt naar technical wellness

Na jaren van investeringen in ooit baanbrekende innovaties, worstelen bedrijven met een uitgebreide reeks kerntechnologieën: mainframes, netwerken, datacenters en andere systemen die dringend aan modernisering toe zijn. Bedrijven die voorop willen (blijven) lopen, moeten de omslag maken van een reactieve en fragmentarische benadering van technical debt naar technical wellness. Door preventieve beoordeling van de tech stack kan prioriteit gegeven worden aan de gebieden die aandacht nodig hebben om aan de zakelijke behoeften te kunnen blijven voldoen.