Zonnedimmer biedt oplossing voor hoge terugleverkosten

Zonnedimmer biedt oplossing voor hoge terugleverkosten

18-09-2024 (11:17) - Tech

IQ NRG de Zonnedimmer, waarmee eigenaren van zonnepanelen kunnen voorkomen dat ze moeten betalen voor het terugleveren van stroom.

De Zonnedimmer, een klein apparaatje bij de slimme meter en bijbehorende app, dimt de zonnepanelen wanneer terugleveren geld kost en voorkomt hiermee dat eigenaren moeten betalen voor het terugleveren van stroom. Huishoudens met een dynamisch contract kunnen als eerste de Zonnedimmer aanvragen om hun opwekking tijdelijk uit te schakelen bij negatieve uurprijzen.

Op zonnige dagen ontstaat steeds vaker een overschot aan elektriciteit, omdat inmiddels ruim 2,6 miljoen huizen zonnepanelen hebben. De kosten van deze piekmomenten brengen energieleveranciers sinds kort in rekening bij de eigenaren van zonnepanelen, via terugleverheffingen en boetes die per leverancier verschillen. Dat is slecht nieuws voor eigenaren van zonnepanelen en voor de installatiebranche, waar het aantal faillissementen van installateurs van zonnepanelen toeneemt.

“Teruglevering op piekmomenten leidt tot steeds meer kosten en problemen op het net. Met de Zonnedimmer pakken we dit probleem bij de oorzaak aan”, zegt Hannes Hilgenkamp, oprichter van Zonnedimmer. De problemen spelen slechts 5% van de tijd, en zijn op te lossen door op die momenten de opwekking te dimmen. “Door op piekmomenten de zonnepanelen uit te zetten voorkomen we de hoge kosten van deze pieken, daar heeft iedereen baat bij”, aldus Hilgenkamp.

De Zonnedimmer is eenvoudig in te pluggen op de slimme meter en vanaf vandaag beschikbaar voor mensen met een dynamisch contract. Vanaf begin 2025 kunnen ook huishoudens met een variabel of vast contract de Zonnedimmer gebruiken. Zij kunnen dan hun terugleverkosten verlagen door de panelen tijdelijk uit te schakelen op de momenten dat dit het grootste verschil maakt.