Spotify in de horeca: waarom is het niet toegestaan en wat zijn je alternatieven?

11-10-2023 (11:33) - Audio

De horeca zonder muziek is als een maaltijd zonder zout: dat randje, die sfeer, eigenlijk de kern van wat mensen naar een restaurant of café trekt ontbreekt. Zeker als je je eigen zaak runt, kan het verleidelijk lijken om Spotify te gebruiken: makkelijk én spotgoedkoop. Maar wist je dat het gebruik van Spotify in commerciële ruimten, dus ook in de horeca, helemaal niet is toegestaan in Nederland? In dit artikel leggen we uit hoe dat precies zit en hoe jij dan wél muziek kunt verzorgen in jouw eetgelegenheid.

Waarom Spotify in de horeca niet is toegestaan

Ter beantwoording van de vraag waarom Spotify in de horeca niet is toegestaan, moeten we naar twee verschillende kanten van het verhaal kijken: de richtlijnen van Spotify en de Nederlandse wetgeving.

De richtlijnen van Spotify

Spotify is een geweldige muziekdienst, maar hier is het addertje onder het gras: het is niet bedoeld voor commercieel gebruik. Spotify vermeldt dit zelf ook duidelijk op zijn website. Wat dit betekent, is dat het afspelen van Spotify in je restaurant, café, of hotel simpelweg niet is toegestaan. Helaas geldt dit verbod niet alleen voor Spotify; andere populaire diensten, zoals Last.fm, YouTube, TIDAL, Deezer en SoundCloud, mogen ook niet worden gebruikt in commerciële ruimtes.

De Nederlandse wetgeving

In Nederland moeten we ons daarbij aan de Nederlandse wetgeving houden, los van wat diensten als Spotify verder zelf zeggen. Dat betekent dat je hier ook nog eens niet ontkomt aan de Buma, Stemra en Sena, de organisaties die ervoor zorgen dat de mensen achter de muziek eerlijk betaald worden.

BumaStemra zorgt ervoor dat componisten, uitgeverijen en tekstschrijvers hun verdiende deel krijgen.

Sena zorgt voor de muzikanten en producten.

Stemra gaat over het reproductierecht, oftewel het kopiëren van muziek.

Het probleem is dat de meeste persoonlijke streamingdiensten geen cent aan deze organisaties betalen, terwijl dit wel verplicht is als je deze diensten zou willen gebruiken om muziek te streamen in een commerciële omgeving. Dus, zelfs als jijzelf wel bereid bent om netjes voor de muziekrechten te betalen, doet Spotify dit níet. Dat maakt het gebruik ervan in de horeca niet alleen in strijd met hun eigen richtlijnen, maar ook met de Nederlandse wet. Spotify in de horeca is dus illegaal in Nederland.

Rechtszaken als reële toekomstvoorspelling

Er wordt wel degelijk gehandhaafd op het gebruik van Spotify in de horeca, daar moet je je goed van bewust zijn. In 2022 vond er nog een rechtszaak plaats waarin bepaald werd dat BumaStemra hier uitgebreider op diende te gaan controleren en horecagelegenheden meer moest gaan beboeten. In de toekomst kunnen we dus meer controles verwachten op het gebruik van Spotify in commerciële ruimtes. Draait er een muziekje in jouw restaurant of café? Dan loop je het risico dat er een vertegenwoordiger langskomt om te checken via welk medium jij die muziek eigenlijk afspeelt.

Alternatieven voor Spotify in de horeca?

Bij alternatieven voor Spotify denk je misschien al snel aan YouTube of SoundCloud, maar zoals we eerder aangaven, is het gebruik van deze diensten helaas ook niet legaal als het gaat om commerciële ruimtes. Hier speelt namelijk exact hetzelfde probleem: ze dragen geen geld af aan de Buma, Stemra en Sena, dus krijgen muzikanten niet waar ze recht op hebben.

Er zijn echter ook alternatieven die wél voldoen aan de Nederlandse wetgeving, specifiek omdat ze hierop zijn afgestemd en dus wel geld afstaan aan de organisaties die daar recht op hebben. Een daarvan is Eazis Music.

Waarom is Eazis Music een grote favoriet?

Eazis Music is een Nederlands bedrijf dat de kopieerheffing aan Stemra betaalt die zo nodig is om aan het reproductierecht te voldoen. Het biedt zowel muziekcomputers als bijbehorende software aan, plus een enorme muziekdatabase. Bovendien kun je bij Eazis Music abonnementen met rechtenvrije muziek afnemen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het betalen van extra kosten. Als hoogtepunt bevat de database al talloze aangepaste afspeellijsten die perfect passen bij iedere zaak, van een rustig familierestaurant tot een bruisende avond in de bar. Zo krijg je niet alleen legale muziek, maar ook gebruiksgemak.

Wil je geen boete? Vermijd dan het gebruik van Spotify in de horeca!

Spotify in de horeca is geen goed idee, dat staat vast. Omdat muziek wel essentieel is voor de beleving van je gasten, wil je daar dus een oplossing op vinden. Voorkom boetes en gedoe door Spotify links te laten liggen en in plaats daarvan te kiezen voor een legaal alternatief, zoals Eazis Music. Op die manier kunnen je gasten blijven genieten van de perfecte ambiance, terwijl jij niet met je handen in het haar hoeft te zitten omdat er je allerlei wettelijke complicaties boven het hoofd hangen.