Roze Bunker doet Heineken alternatief overnamebod op Frisdranktak Vrumona
Heineken maakte gisteren bekend haar frisdranktak Vrumona aan het Deense Royal Unibrew te willen verkopen. Roze Bunker heeft vandaag bekendgemaakt een concurrerend voorstel neer te leggen bij de bierbrouwer voor de overname van Vrumona.
Volgens CEO Emile Corre een logische stap: “Hoewel het twee hele verschillende bedrijven zijn, zien we veel mogelijkheden voor synergie. Er zijn in het verleden al gesprekken geweest over potentiële samenwerking tussen Vrumona en Roze Bunker. Nu het bedrijf wordt afgestoten door Heineken zien we een unieke kans om het frisdrankenlandschap in Nederland definitief te veranderen. Tussen het hoofdkantoor van Vrumona en Roze Bunker zit nog geen 20 kilometer. Dat vormt een goede basis voor nauwe samenwerking om onze producten te verbeteren en de bedrijven verder uit te bouwen. Wij kunnen Vrumona verder helpen met het ontwikkelen van gezondere lokaal geproduceerde duurzame drankproducten, waar Vrumona de afzetmarkt heeft om Roze Bunker sneller te laten groeien. Gezamenlijk kunnen we korte duurzame ketens realiseren waarmee we ons steentje bijdragen aan de transitie naar een gezond voedselsysteem.”
In Nederlandse handen
Roze Bunker denkt de overname van 300 miljoen en 1 cent te kunnen bekostigen door aanspraak te maken op het Nationaal Groeifonds. Uit doorberekening van een extern adviesbureau blijkt een omslag van Vrumona op jaarbasis veel aan externe kosten voor CO2 uitstoot, Water, verpakkingsafval en gezondheidskosten voor de Nederlandse samenleving te besparen. “Als je de ware kostprijs doorberekent, kunnen wij de Nederlandse samenleving en economie zoveel externe kosten besparen dat de investering binnen enkele jaren is terugverdiend. Ook behouden we een bedrijf dat al bijna 80 jaar in Nederlandse handen is voor Nederland. Daarom hebben we er vertrouwen in dat het Nationaal Groeifonds ons de benodigde financiering verschaft” aldus Corre.
Strategische mogelijkheden
Naast een herziening van de receptuur en sourcing van het huidige portfolio van Vrumona ziet Corre ook strategische mogelijkheden om tot een gezamenlijke merkstrategie te komen. “Een samenwerking tussen een gezond en duurzaam Pepsi cola en Kill Kola kan tot een snelle groei leiden in de cola markt. Ik geloof dat we binnen 5 jaar Coca Cola uit het Nederlandse drankenlandschap kunnen drukken. En daarmee de consument gezondheid en milieuschade kunnen besparen