Rupert Murdoch: internet beïnvloedt armoede
20-06-2008 (10:24) - Bureaus
Niemand minder dan Rupert Murdoch hield een volle zaal in zijn greep. Drie kwartier lang vertelde hij over News Corp, het bedrijf waarmee hij groot is geworden. Aan zijn zijde Peter Chernin. De CEO en COO vertellen...Hoewel het een vrij obligaat gesprekje was, wisten de twee toch aardig wat teweeg te brengen bij het publiek. Het begon al goed met een politieke vraag: wat is het Obama-effect? Murdoch verwacht veel van de presidentskandidaat. Of hij wint of niet: Obama zal in ieder geval veel kunnen betekenen voor het onderwijs.
Helaas vormden dit soort statements een beetje de teneur van het gesprek. Het volgende moment ging het over webvideo, waarin News Corp met MySpace een leidende rol speelt. Het komt er in principe op neer dat Murdoch en Chernin zichzelf betitelen als de grootste speler op dit gebied, waarbij het vooral gaat om geld verdienen. Om het nemen van risico’s en hoe spannend het is als dat goed gaat. Dat gold iets meer dan tien jaar geleden ook voor Titanic, de film die Murdoch produceerde en een megahit werd. Dankzij dit soort successen weet hij dat hij goud in handen heeft en hierdoor ziet hij zijn bedrijf als Premium Brand. Leuk en aardig, maar dat wisten we eigenlijk al.
Verder voorspelt Murdoch dat de armoede in de wereld dankzij internet alleen maar afneemt. Mensen nemen meer kennis tot zich en weten wat er speelt in hun omgeving. En signaleren is leren. Opnieuw een open deur, maar de zaal slikt het als zoete koek. De presentator hopt intussen van het ene naar het andere onderwerp. Zo wil hij alles weten over piraterij in films (mag niet, is stout, maar Hollywood kan zich prima redden omdat er heel veel talent rondloopt), reality tv (is de toekomst, want mensen willen echte mensen zien. Liefst live, wat weer leuk is voor adverteerders want mensen kunnen advertenties in zo’n situatie niet doorspoelen) en search engine marketing (hier haakte ik even af). Verder hebben bloggers de toekomst, want via internet kan iedereen invloed uitoefenen op politieke situaties.
Tot slot maakte de Coo nog een misplaatste grap over het jacht van Murdoch, dat ergens in de haven van Cannes lag te dobberen en waar hij graag eigenaar van zou willen zijn. De zaal lachte, maar zag tegelijk hoe de ene rijke zakenman de andere zat te pleasen, wat enerzijds erg grappig was maar aan de andere kant een beetje sneu. Net zo sneu als het feit dat het gebabbel van Murdoch en Chernin na drie kwartier behoorlijk begon te vervelen. Want echt iets nieuws werd er niet verteld, al weten we nu dat meneer Murdoch dol is op zaken doen...