Unilever schrapt 1500 managementbanen

25-01-2022 (13:39) - Economisch

Unilever gaat 1.500 managementbanen schrappen. Dat heeft de Britse verzorgingsmiddelen- en voedingsmultinational dinsdagochtend gemeld in een korte verklaring. De ingreep moet de organisatie versimpelen en slagvaardiger maken, in de hoop op betere resultaten. Aandeelhouders zijn al langer ontevreden over de koers van het bedrijf.

Van de plekken voor senior managers verdwijnt 15 procent. Van de minder ervaren managers moet 5 procent het veld ruimen. Of daar ook banen in Nederland bij zitten is onduidelijk. Het bedrijf achter onder meer Dove en Calvé heeft hier 2.700 werknemers. Wereldwijd zijn het er ongeveer 150 duizend.
 

Te veel bezig met groene ambities

Omdat de resultaten achterblijven bij rivalen als Nestlé worden aandeelhouders steeds ontevredener over het bedrijf. De schiettent werd twee weken geleden geopend door Terry Smith van het Fundsmith Equity Fund, een van de tien grootste aandeelhouders van Unilever. Volgens de Brit is de multinational veel te veel bezig met de groene ambities ten koste van het op een goede manier runnen van de onderneming.
 

GSK

Vervolgens bleek anderhalve week geleden dat het bedrijf een mislukt bod had gedaan van 60 miljard euro op de consumententak van GlaxoSmithKline (GSK), bekend van de Aquafresh-tandpasta en Panadol-pijnstillers. GSK vond het bod te laag. Beleggers en analisten schrokken van de poging van Unilever tot deze mega-overname. De rust keerde pas enigszins terug toen het bedrijf zei geen hoger bod te zullen doen.
 

Trian Fund

Maar de aandeelhouders ruiken bloed door de onrust en achterblijvende resultaten. Zondag werd bekend dat de Amerikaanse activistische aandeelhouder Nelson Peltz aandelen zou hebben gekocht in het bedrijf achter merken als Ola, Ben & Jerry’s, Unox en Knorr. Het investeringsfonds van Peltz, Trian Fund, staat erom bekend grote ondernemingen flink te veranderen. Dat gebeurde eerder bij het bedrijf achter Pepsi en het Franse voedingsmiddelenconcern Danone.
 
Het is niet bekend met welke bedoelingen en met hoeveel aandelen Peltz bij Unilever instapt. Wel steeg de weggezakte koers van Unilever maandag met meer dan 7 procent, de grootste stijging in anderhalf jaar, door de komst van Peltz. Aandeelhouders hopen dat hij de koers omhoog kan krijgen door de top van Unilever te belagen. Topman Alan Jope staat onder steeds grotere druk om de koers van het bedrijf te veranderen, omdat het niet zo hard groeit als concurrenten. De Brit zei vorige week zich meer op gezondheid te willen richten en te willen stoppen met slecht presterende bedrijfstakken. Daardoor wordt onder meer gespeculeerd over de toekomst van de voedingstak.
 

Ontevreden aandeelhouders

Of de dinsdag aangekondigde reorganisatie de rust bij Unilever terugbrengt moet nog blijken. De voorheen Brits-Nederlandse multinational, die inmiddels helemaal Brits is, heeft onaangename ervaringen met ontevreden aandeelhouders. Het bedrijf, toen nog onder leiding van Paul Polman, werd vijf jaar geleden geconfronteerd met een vijandige overnamepoging door het opkoopfonds 3G, die slechts met grote moeite kon worden gepareerd.
 
Foto: Neil Hall/EPA

 


Volkskrant.nl

Bureaus

Media

Marketing