Werkgelegenheidsverwachting werkgevers daalt licht
10-12-2019 (14:28) - Economisch
Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 is de werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers voor het eerste kwartaal van 2020 met een procentpunt gedaald. Het werkgelegenheidscijfer komt dit kwartaal uit op +4 procent en illustreert het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers aan te nemen.
Dat blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q1 2020) uitgevoerd onder 58.000 werkgevers, waarvan 750 uit Nederland. In zeven van de negen arbeidssectoren verwachten werkgevers dit kwartaal meer medewerkers aan te nemen. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2019 is het sentiment echter in alle arbeidssectoren verslechterd of onveranderd, met uitzondering van de financiële sector (+6 procent).
Optimisme werkgevers
Na een sterke daling in het vierde kwartaal van 2019 is de werkgelegenheidsverwachting in de financiële sector dit kwartaal, met zes procentpunten, sterk gegroeid (+7 procent). Ondanks het herstel in de financiële sector, is het optimisme onder werkgevers in zes van de negen arbeidssectoren gedaald. Werkgevers in de sectoren Transport, Opslag & Communicatie (-5 procent) en Nutsbedrijven (-3 procent) verwachten het eerste kwartaal van 2020 zelfs minder werknemers aan te nemen. Ondanks het mindere sentiment, blijft het werkgelegenheidscijfer in zeven van de negen arbeidssectoren positief. Werkgevers in de sectoren Mijnbouw & Delfstofwinning (+14 procent), Bouw (+12 procent) en Productie (+8 procent) zijn het meest optimistisch.
Scholing
Het percentage Nederlandse werkgevers dat moeite had om de juiste kandidaten voor hun vacatures te vinden, bedroeg het afgelopen kwartaal 70%². Echter biedt slechts 41 procent van hen – vergeleken bij vorig jaar – betere arbeidsvoorwaarden aan werknemers. Steeds vaker kiezen Nederlandse werkgevers voor het om- en bijscholen van medewerkers als een oplossing voor dit probleem. Zo is het percentage van de werkgevers dat, ten opzichte van vorig jaar, meer uitgeeft aan het trainen, bij- en omscholen van hun werknemers, het afgelopen kwartaal gestegen van 48 procent tot 52 procent. De scholings- en opleidingsbudgetten stegen het meest in de sector Productie en Industrie (58 procent).
Werkgevers in alle Europese landen blijven positieve werkgelegenheidscijfers rapporteren. Spanje en Italië zijn met +1 procent het minst positief. Frankrijk noteert +7 procent, België +6 procent en Duitsland +4 procent. Het Verenigd Koninkrijk meldt een voorzichtige +2 procent. Ondanks een kleine afname ten opzichte van het vorige kwartaal (-1 procent) blijven werkgevers in de Verenigde Staten met +19 procent ongekend positief.
De volledige versie van het onderzoek is hier te vinden.