Nederlanders eten steeds minder vlees
21-04-2020 (11:06) - Marketing
Ruim een derde van de Nederlanders eet geen of slechts af en toe vlees. Dat zijn meer dan 5 miljoen mensen, 7 procent meer dan in 2016. Dat blijkt uit de tweede editie van de Smart Food Monitor, een onderzoek van Multiscope onder 7.300 Nederlanders.
Vooral jongeren, vrouwen en alleenstaanden eten geen of weinig vlees. Zo slaan vrouwen (43 procent) vaker een stukje vlees over dan mannen (29 procent). Hetzelfde geldt voor alleenstaanden (46 procent) ten opzichte van samenwonende stellen (35 procent) en gezinnen (28 procent). Jongeren besluiten vaker om helemaal geen vlees te eten. 18- tot 34-jarigen (7 procent) zijn namelijk vaker vegetariër of veganist dan 50-plussers (3 procent). Twee op de drie Nederlanders (64 procent) eten nog steeds bijna iedere dag vlees. Deze groep bestaat voornamelijk uit mannen en gezinnen.
Gezondheid en kwaliteit belangrijkst
Andere opvallende bevindingen in het onderzoek zijn dat 24 procent van de ondervraagden gezonder is gaan eten en drinken. Zo is men minder gaan snacken dan vorig jaar (18 procent) en minder alcohol gaan drinken (11 procent). Het merendeel (72 procent) gaat anders met eten en drinken om uit eigen motivatie. Bij vrouwen (76 procent) is deze intrinsieke motivatie sterker dan bij mannen (67 procent). Gezondheid en kwaliteit van de voeding worden als de belangrijkste criteria genoemd bij het kiezen van eten en drinken. Twee op de vijf Nederlanders geeft aan dat het milieu ook meespeelt in de keuze van boodschappen. Gezondheid en milieu zijn voor vrouwen vaker van belang dan voor mannen.
