Apple niet meer immuun voor virussen
03-12-2008 (10:18) - Media
Vraag een gebruiker van een Apple Mac waarom hij een computer heeft gekocht die aanzienlijk duurder is dan een pc die op Windows draait, en hij zal drie argumenten noemen: superieur design van de apparatuur, stabiele, gebruiksvriendelijke software en het ontbreken van virussen en andere kwaadaardige software. Dat laatste argument kan nu worden geschrapt.Gebruikers van de Mac kunnen zich niet langer veilig wanen op internet, zegt ook Apple. Het computerconcern adviseert gebruikers voor het eerst in zijn bestaan antivirussoftware te installeren.
Virussen bestaan al langer voor de Mac. Volgens het Amerikaanse Sophos werd het eerste virus voor de Mac al geschreven in 1982. Ook in de jaren daarna verscheen wel eens een virus, maar tot de stortvloed aan pestprogrammatuur die de Windows-gebruiker over zich krijgt uitgestort, kwam het nooit.
Applefans
‘In Nederland hebben we alleen een keer last gehad van een virus onder Mac OS 9, een verre voorganger van het besturingssysteem dat nu gebruikt wordt’, zegt Cornelis Heeren van Stichting Klokhuis, een vereniging van Apple-enthousiastelingen met tweeduizend donateurs. Volgens Heeren is niemand van zijn vereniging recent getroffen door een virus of malware. ‘En maar heel weinig leden gebruiken een virusscanner.’
Lange tijd lieten virusmakers en cybercriminelen het platform links liggen, omdat het marktaandeel te klein zou zijn om een deuk in cyberspace te kunnen schoppen. Liever richtten kwaadaardigen en pestkoppen zich op machines die draaien op Windows, dat draait op 90 procent van alle personal computers. Het rendement van een virus is daardoor op Windows veel groter.
Niet meer geïsoleerd
Apple stak zelfs in tv-commercials de draak met Windows’ bevattelijkheid voor virussen. Maar Mac-gebruikers leven niet langer in splendid isolation, geeft Apple nu schoorvoetend toe. In een document dat twee weken geleden op de website is geplaatst, adviseert het concern nu de grootschalige installatie van virusbestrijders, ontdekte The Washington Post.
De grootste bedreiging voor computergebruikers zijn overigens niet de ouderwetse virussen, maar Trojaanse paarden: kleine programma’s die zich in de computer nestelen om bijvoorbeeld wachtwoorden te onderscheppen. Doordat gebruikers ze eerst moeten installeren, presenteren Torjaanse paarden zich als iets anders: bijvoorbeeld als een grappig of erotisch filmpje. Het afgelopen jaar is hun aantal verdrievoudigd.
Hoewel sprake is van een flinke groei, zijn Mac-gebruikers nog relatief veilig: volgens virusbestrijder McAfee zijn er momenteel 203 typen malware in omloop voor de Mac. Concurrent Kaspersky telde er in november 45.690 voor de pc.
Volkskrant