Depot Boijmans publieksfavoriet bij Rotterdam Architectuurprijs

23-06-2022 (13:15) - Awards

Gisteren werd de Rotterdam Architectuurprijs (RAP) 2022 uitgereikt. Na selectie voor de shortlist door de RAP vakjury koos architectuurminnend publiek het depot als grote publiekswinnaar.

Depot Boijmans Van Beuningen kwam als winnaar uit de bus bij de Rotterdam Architectuurprijs 2022. Het nieuwe Rotterdamse icoon won de RAP-publieksprijs. Uit de 36 inzendingen selecteerde de vakjury tien projecten. Zij wees daaruit twee eervolle vermeldingen en een de winnaar aan. De winnaar van de juryprijs is het sociale woonproject Malieklos op Rotterdam-Zuid. Iedereen die Rotterdam als architectuurstad een warm hart toedraagt, kon de afgelopen weken stemmen op de tien projecten van de juryselectie, er werd meer dan 3000 keer gestemd. Op woensdag 22 juni om werden de winnaars van de publieksprijs en de vakjuryprijs bekend in het bijzijn van wethouders Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) en Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen) gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Theater Zuidplein. De RAP-Publieksprijs valt in een reeks nominaties en awards die het depot in het korte bestaan al heeft mogen ontvangen.
 

Ontwerp depot

MVRDV’s ambitie was om een zo uitnodigend mogelijk publiek depot te ontwerpen waarin bezoekers zich welkom voelen. Een laagdrempelig gebouw met vijf klimaatzones dat op een transparante manier toont hoe de collectie wordt onderhouden en dat tegelijk het voorportaal van het Museumpark zoveel mogelijk intact laat, en er een nieuwe relatie mee aangaat. Gekozen is voor een ronde vorm zodat het depot naar alle zijden even uitnodigend is, dit gebouw kent geen achterkant. Het depot dankt zijn ingesnoerde vorm aan de relatief kleine footprint (40 meter). Als gevolg daarvan kraagt het gebouw naar boven toe uit en heeft het een overstek van 10 meter om het volledige programma een plek te geven. De diameter van het dak is 60 meter. De spiegelende gevel, bestaand uit 6.609 m2 glas verdeeld over 1.664 panelen, zorgt ervoor dat het gebouw visueel opgaat in zijn omgeving. Elke dag – afhankelijk van weersomstandigheden – oogt het depot anders, als in een levend schilderij. De berken, grassen en dennen die op het prijswinnende dak zijn geplaatst helpen bij het vasthouden van water, bevorderen de biodiversiteit en verminderen de hittestress in de stad. De bomen voor dit project werden drie jaar lang in een kwekerij voorbereid op hun nieuwe thuis. Hun wortels zijn onderling verbonden, waardoor ze zelfs op een hoogte van 35 meter bestand zijn tegen stormachtig weer.