Lowlander lanceert kookboek om je kerstboom op te eten en te drinken

19-10-2022 (10:16) - Publicaties

Bierbrouwerij Lowlander lanceert een kookboek met ruim twintig vegetarische recepten voor de kerst; 'Eet & drink je kerstboom'. In ieder recept zijn sparrennaalden verwerkt om de verspilling van afgedankte kerstbomen tegen te gaan. 

Per jaar worden in Nederland zo'n 3 miljoen kerstbomen verbruikt. Om meer bewustwording omtrent dit probleem te creëren, wil Lowlander door middel van dit kookboek laten ervaren wat voor smaak er in dit ‘afval’ zit. Chief Botanical Officer Frederik Kampman: “Ik zie in kerstbomen een waardevol botanisch ingrediënt met een smaakvol en fris karakter van citrustonen, waar je bij uitstek mee kunt koken. Zo haal je, terwijl je geniet van heerlijke gerechten, nog meer uit je kerstboom. Als botanisch brouwer zijn we continu op zoek naar manieren om in de juiste balans samen te werken met de natuur, zonder te veel te nemen en waar mogelijk ook weer terug te geven.” Lowlander heeft de ambitie om in 2030 ‘Nature Positive’ te worden. Verspilling tegengaan is een van de pijlers waar het biermerk zich op richt om dat doel te behalen.

Natuurlijke reststromen

Het is niet de eerste keer dat Lowlander aanmoedigt om iets te doen met natuurlijke reststromen. Zo is er de 0.00% Wit gebrouwen met overgebleven citrusschillen uit de horeca, de Pumpkin Weizen gebrouwen van geredde pompoenen, en lanceerden ze eerder dit jaar een duurzwme gin, de Lowlander gin. In 2019 was er de lancering van de Winter I.P.A., een bier gebrouwen met teruggewonnen sparrennaalden afkomstig van kerstbomen. Lowlander zamelt sindsdien ieder jaar zo veel mogelijk afgedankte kerstbomen in, om te gebruiken voor hun bier.