Agenda

Maxim Shalygin in de Paleiskerk Den Haag

Festival

Maxim Shalygin in de Paleiskerk Den Haag

za 25 februari 2023 t/m zo 26 februari 2023 - De Haagse concertorganisatie Classical NOW! richt de schijnwerper op de Haags/Oekraïense Maxim Shalygin met een tweedaags festival op zaterdag 25 en zondag 26 februari in de Haagse Paleiskerk. Te beluisteren zijn solostukken, kamermuziek en liederen.

Raising Waves

Zes favoriete musici van de componist treden op: de violisten Daniel Rowland en Emmy Storms, de cellisten Maya Fridman en Lidy Blijdorp, de mezzosopraan Ekaterina Levental en de Oekraïense pianist Antonii Barishevskyi. Ook gaat in samenwerking met Filmhuis Den Haag op 18 februari het filmportret Raising Waves in première: een documentaire over Shalygin van de Oekraïense filmmaker Anastasiia Suprun-Zhyvodrova.
Zij volgde Maxim Shalygin naar de industriestad Dniprodzerzhynsk, waar hij opgroeide in een flat met zeven
verdiepingen. Om het deprimerende uitzicht te overwinnen creëerde hij voor zichzelf een eigen wereld, die hij als componist wilde vertalen naar muziek. Hij ging compositie studeren in Kyiv. Daar raakte hij gegrepen
door de muziek van Louis Andriessen. Dat spoorde hem aan tot een vervolgstudie in Den Haag. 

 

Verschillende werken

In de twee concerten komen werken uit een periode van zestien jaar aan bod. Op zaterdagavond 25 februari staan liederen en kamermuziek centraal, waaronder hommages aan de Perzische dichter Omar Khayyam, de componist Maurice Ravel en de dochter van Shalygin. Op zondagavond 26 februari bestaat het programma uit drie solocycli.

 

Rondom Maxim Shalygin

Den Haag: Paleiskerk, zaterdag 25 en zondag 26 februari 2023.
Opmaat in Filmhuis Den Haag op 18 februari met de première van het filmportret Raising Waves.
Meer informatie en kaartverkoop: www.classicalnow.nl.

Zaterdag 18 februari. 16:00 uur – Filmhuis Den Haag
Première van Raising Waves, een documentaire over de Haags/Oekraïense componist Maxim Shalygin van Anastasiia Suprun-Zhyvodrova. Met een inleiding door de componist.

Zondag 25 februari 2023, 19:30 uur – Paleiskerk Den Haag
Maxim Shalygin: Six Bagatelles voor twee violen – Kaya voor viool en piano – Duet voor viool en piano – Dolcissima voor cello en piano – Angelvoor viool en cello – The Songs of Holy Fools – From the Grape of Wine, vocal cycle on lyrics by Omar Khayyam.
Met Ekaterina Levental (mezzosopraan), Daniel Rowland (viool), Emmy Storms (viool), Lidy Blijdorp (cello), Antonii Barishevskyi (piano)

Zondag 26 februari 2023, 19:30 uur – Paleiskerk Den Haag
Maxim Shalygin: Canti d’inizio e fine – Letters to Anna – Preludes voor piano solo.
Met Maya Fridman (cello), Emmy Storms (viool) en Antonii Barishevskyi (piano)