Appen met Jan Bruin van Mei Social Vrij

Appen met Jan Bruin van Mei Social Vrij

14-04-2025 (14:15) - Appen met

Wij zijn allemaal in zekere mate verslaafd aan social media. Daarom vindt volgende maand voor de tweede keer 'Mei Social Vrij' plaats, oftewel eenendertig dagen lang niet scrollen op Instagram en TikTok. We appen met initiatiefnemer Jan Bruin over alternatief vermaak, een kip-ei-verhaal en de samenwerking met Stichting Jong Belezen.

Volgende maand 31 dagen lang geen social media dus. Is deze actie ontstaan vanuit eigen verslaving?
Zeker, zowel van mijzelf als van de medeoprichters. Ik denk dat het over het algemeen moeilijker is om mensen te vinden die níet verslaafd zijn, dan wél. Al zal misschien niet iedereen het toegeven (of doorhebben).

Ja, het is een groot probleem. Lubach maakte er onlangs nog een item over. Gezien?
Zeker, vanmorgen even gekeken. Goed dat hij ermee uitpakt, maar ook jammer dat het in de media toch erg blijft hangen bij het 'wijzen naar jongeren'.
Adolescence is ook zo'n voorbeeld. Geweldige en belangrijke serie. Maar bijna geen enkele volwassene in die serie laat realistisch smartphonegedrag zien. Alsof echt alleen kinderen het probleem hebben of zijn.

Jullie willen met Mei Social Vrij dus de aandacht vragen van een grotere doelgroep. Welke reden hoor jij bij volwassenen het vaakst om niet te stoppen met social media?
Klopt! Waar 28% van de ondervraagden aangeeft (vaak) te overwegen te stoppen, is het socialmediagebruik toch toegenomen. Mensen willen dus wel, maar kunnen het niet zonder wat hulp en medestanders.
De reden die wij heel vaak horen is dat het voor werk 'moet'. En natuurlijk houden veel mensen graag contact met anderen (ver weg).
En onderzoek toont ook aan dat mensen het gemakkelijker zouden vinden om te stoppen als de rest ermee stopt :) Een kip-ei-verhaal dus.

En die hulp bieden jullie met o.a. een nieuwsbrief! Kan je alvast een tip verklappen?
We bieden inderdaad 31 tips en inzichten om mensen te helpen en inspireren! Die zetten we ook in een fysiek boekje voor wie echt helemaal offline wil gaan.
Ik vind zelf de reflectieoefeningen van Ernst-Jan Pfauth erg tof, die gaan over gelukskrakers en geluksmakers, hoe je deze herkent en hoe je meer voor die laatste kunt kiezen. Maar de filmtips van Cinetree zijn ook tof, want afblijven van socials gaat ook gewoon over leuke dingen doen.

Dit is niet de eerste keer dat jullie offline gaan in mei. Wat hoor je terug van mensen die vorig jaar meededen?
We kregen veel positieve reacties (mensen zijn anders gaan kijken naar hun socialgedrag), maar leerden toen ook dat mensen die paar uur extra per dag best een uitdaging vinden. Vandaar dit jaar al die tips en alternatieve activiteiten!

Dit jaar helpt Janna van Jong Belezen jullie. Wat gaat deze stichting voor jullie doen?
De stichting is een fijne medestander in onze strijd. Janna was met Snackpaper al goed op weg om jongeren te bereiken met degelijke journalistiek. Toen we met haar in contact kwamen, merkten we dat we er helemaal hetzelfde over denken. De stichting biedt ons dit jaar ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld onze boekjes te verkopen (een beetje een administratief verhaal, maar we hebben geen winstoogmerk en met zo'n stichting bestendig je dit ook).

Wat zou je zeggen tegen iemand die denkt: ‘Leuk idee, maar ik kan écht niet zonder Insta?’
Het eerste antwoord is dan: weet je dat héél zeker? En het tweede is dat we een hele open oproep doen waarmee we zoveel mogelijk mensen willen verwelkomen. Vorig jaar waren er veel mensen die aangaven wel te willen minderen maar niet te willen stoppen. Als iemand per dag een uur minder op Insta zit, dan is dat al een prachtig resultaat.
Liever 100.000 mensen die half zoveel scrollen, dan 1.000 die er helemaal mee stoppen.