Amsterdam Diner haalt 1,35 miljoen op voor strijd tegen hiv

12-06-2023 (09:52) - Awards

Tijdens de 31ste editie van het Amsterdam Diner op zaterdag 10 juni is er €1.350.000 opgehaald. Dit gebeurde in het bijzijn van ruim 1100 genodigden. De opbrengst gaat dit jaar naar hiv-bestrijding onder vrouwen en meisjes, zowel in Nederland als in het buitenland.

Onder de internationale genodigden waren bekenden uit de kunst- en mediawereld, politici en leden van het Koningshuis. 

Brandon O’Dell, sinds 2020 directeur van Amsterdam Dinner Foundation: "Niemand hoeft meer dood te gaan aan Aids, toch zien we een grote ongelijkheid in wie toegang tot medicijnen heeft en wie niet. Waar je woont en van wie je houdt, maakt hierbij een groot verschil. Het Amsterdam Diner is juist een viering van vrijheid én diversiteit, wij streven een wereld na waarin iedereen zichzelf mag zijn."

Amsterdam Dinner Award

De Oegandese UNAids directeur Winnie Byanyima nam de Amsterdam Dinner Award in ontvangst voor haar werk in de aidsbestrijding. De Amsterdam Dinner Award wordt sinds 2016 uitgereikt aan personen die zich actief inzetten in de strijd tegen aids. De presentatie van de avond was in handen van Loiza Lamers. Muzikale optredens waren er onder andere van Karsu en Douwe Bob. Het Ukraine Ballet gaf een optreden onder leiding van balletdanseres Igone de Jongh. De hoofdact van de avond werd verzorgd door songfestival winnares Loreen.

Opbrengsten

Tijdens de avond konden de aanwezigen in de zaal een bod uitbrengen op verschillende veilingitems. Het werk Ziba, wat schoonheid betekent in het Farsi, van kunstfotograaf Bastiaan Woudt haalde een recordbedrag op van 22.000 euro, het hoogste bedrag van de avond voor een veilingitem. De kunstenaar maakte achteraf bekend dat zijn muze voor dit werk Anna Nooshin is. Het Amsterdam Diner is geïnitieerd in 1992, toen de hiv-epidemie Nederland hard raakte.