BNO en DDA eren Gerard Unger

14-09-2012 (08:18) - Awards

Typograaf en letterontwerper Gerard Unger ontvangt dit jaar de Piet Zwart Prijs/lifetime achievement award uit handen van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en Dutch Design Awards (DDA). Volgens de jury komt de oeuvreprijs juist deze ontwerper toe omdat de ambachtelijke kwaliteit van zijn werk in het huidige tijdsgewricht uitermate relevant is. Hij gaf een nieuwe draai aan het vak en heeft internationaal gezien grote erkenning verworven. De ontwerper neemt de oeuvreprijs op zondag 21 oktober 2012 in ontvangst tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Dutch Design Awards, onderdeel van Dutch Design Week in Eindhoven.
 
Door de opkomst van de digitalisering is het vak typografie de afgelopen decennia ingrijpend getransformeerd. Niettemin is de letter nog altijd een belangrijke basis waarmee een grafisch ontwerp staat of valt. De samenwerking tussen typografen en andere ontwerpers is belangrijk en geeft ruimte aan oorspronkelijkheid en een eigen signatuur. Daarom is het de hoogste tijd dat er aandacht wordt gevestigd op de professie typografie, stelt de jury van de BNO Piet Zwart Prijs (Trude Hooykaas, Marijke van der Wijst, Paul Mijksenaar, Bruno Ninaber van Eyben, Tet Reuver, Rob Huisman, Hans Dirken en Reinier Gerritsen). 

Typograaf en letterontwerper Gerard Unger verdient de oeuvreprijs als geen ander omdat hij door de jaren heen tal van relevante oplossingen heeft geboden. De ambachtelijke kwaliteiten die in zijn werk naar voren komt, zijn volgens de jury uitermate relevant in het huidig tijdsgewricht. Hij gaf een nieuwe draai aan het vak en heeft internationaal gezien grote erkenning verworven. 


Reacties

Een betere keus is niet mogelijk!
paul mertz @ 14-09-2012 09:15 uur