Lex Harding wint Buma Gouden Harp 2024

Lex Harding wint Buma Gouden Harp 2024

03-06-2024 (13:59) - Awards

Radio-dj Lex Harding is de winnaar van de Gouden Harp 2024. Dat maakte Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, bekend tijdens de uitzending van Spraakmakers op NPO Radio 1.

De loopbaan van Lex Harding is onlosmakelijk verbonden met Veronica. Hij startte in de jaren zestig als DJ bij de zeezender Radio Veronica, dat uitzond vanaf een schip voor de Nederlandse kust. Hij groeide daar al snel uit tot een van de populairste DJ’s van Nederland. Hij koos vaak voor het draaien van nieuwe muziek en bood daarbij Nederlandse artiesten de nodige zendtijd. In een tijd waarin het bepaald niet vanzelfsprekend was Nederlandse popmuziek te draaien, gaf Harding lokale acts juist een platform dat een steeds groter publiek wist te bereiken.

Van onschatbare waarde

Marcel Gelauff, CEO a.i. van BumaStemra, benadrukte de onschatbare waarde van Lex Harding voor de Nederlandse popmuziek: "Hij is zoveel meer dan Veronica. Zijn naam is verbonden aan talloze legendarische initiatieven die tot op de dag van vandaag nog volop in de lucht zijn. Denk hierbij aan Radio Veronica, Sky Radio, De Top 40 en Radio 538." Gelauff voegde daaraan toe dat Harding met zijn pioniersdrift vele deuren heeft geopend voor artiesten en componisten.

Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, sprak zijn persoonlijke genoegen uit over het in het zonnetje zetten van Lex Harding. In de jaren negentig was Helmink programmadirecteur van The Music Factory (TMF), opgericht en geleid door Harding. "Ik ken weinig mensen die inspirerender waren om mee te werken. Heerlijk bot en direct, maar wel van onmisbare waarde voor iedereen die er de eerste jaren werkte."

Onder Harding's leiding kregen clips van Nederlandse bodem, inclusief hiphop, eurodance en gabberhouse, volop ruimte. Helmink schrijft een deel van Nederland's positieve profilering in deze muziekstromingen aan Harding toe. "Deze Gouden Harp komt hem dan ook zonder meer toe," aldus Helmink.


Foto: nu.nl