PostNL, TomTom en DELTA Fiber winnen DDMA Experimentation Heroes

01-11-2023 (16:31) - Awards

DDMA heeft de Experimentation Heroes bekend gemaakt. PostNL, TomTom en DELTA Fiber gaan met de winst naar huis in respectievelijk de categorieën Conversie, Experimentation Culture en Omnichannel. Thuiswinkel.org sleepte de Lindeboom Hero Award in de wacht, als case met de meeste potentie.

De winnaars zijn bekendgemaakt tijdens het event DDMA Experimentation Heroes 2023 in Pakhuis De Zwijger. Jorden Lentze, jurylid en senior product manager bij Booking.com, concludeert dat de kwaliteit van de cases sterk verbeterd is ten opzichte van vorig jaar. “We zien dat er meer wordt geïnvesteerd in gedegen vooronderzoek en dat creatieve oplossingen voor complexe klantproblemen via experimenten succesvol gevalideerd zijn. Veel experimenten hebben ook metrics die overeenkomen met de bedrijfsdoelstellingen, waardoor ze direct bijdragen aan de bedrijfsresultaten. Daarnaast is het een goede ontwikkeling dat privacy en ethiek een vaste plek in de CRO-checklist hebben verworven.”

Winnaar Conversie: PostNL

Case: Beyond Content: Vizualizing the Online Price Benefit
In de categorie Conversie verkoos de jury PostNL boven de andere genomineerden Polaroid en ANWB. Volgens de jury onderscheidt PostNL zich vooral door de iteratieve aanpak. Hierbij is een nieuw experiment steeds gebaseerd op lessen en inzichten uit vorige experimenten. Daarbij werden de veranderingen ten opzichte van een eerder experiment tot een minimum beperkt. Zo kon er een duidelijk verband worden gelegd tussen de impact en de genoemde veranderingen. Dat de experimenten daarbij steeds gericht waren op dezelfde hypothese, versterkte de uitkomsten nog eens. De CRO-specialisten van PostNL hebben bovendien meerdere databronnen gebruikt om de richting van een experiment te bepalen, wat de datagedreven aanpak van de organisatie toont.

Winnaar Experimentation Culture: TomTom

Case: Navigating and Driving an Effective Experimentation Program
Centraal Beheer en Odido legde het in de categorie Experimentation Culture af tegen TomTom. TomTom ontving al eerder een Dutch CRO Award, de voorganger van Experimentation Heroes. De one-man-CRO-show van toen is inmiddels geëvolueerd naar een brede samenwerking met een sterke experimenteercultuur. TomTom komt als winnaar uit de bus vanwege de gestructureerde en datagedreven aanpak, een strategische focus op groeigebieden en effectieve kwaliteitscontrole en tracking. Ook de sterke nadruk op het motiveren en betrekken van medewerkers bij experimenten wordt gewaardeerd door te jury. Iedereen kan via Slack een idee insturen en ook de validatie en resultaten van de uitgevoerde experimenten zijn inzichtelijk voor iedereen. Dit is allemaal onderdeel van een sterke langetermijnstrategie, cruciaal voor het creëren van een echte experimentation culture.

Winnaar Omnichannel: DELTA Fiber

Case: Working together: DELTA Fiber’s online and offline sales collaboration
In de categorie Omnichannel werd telecombedrijf DELTA Fiber tot winnaar uitgeroepen, vóór ANWB en de Nederlandse Loterij. DELTA Fiber laat zien hoe digitale en ‘menselijke’ offline kanalen effectief kunnen samenwerken om klanten de beste ervaring te geven. Via de website werden kwalitatieve leads gegenereerd, waarna de prospects werden overgedragen aan het telemarketingteam. De jury prijst de keuze van DELTA Fiber om zich daarbij specifiek te richten op terugkerende bezoekers, om zo de datakwaliteit te verhogen en beter in te kunnen spelen op de specifieke klantbehoefte. Als laatste toont deze case vooral ook dat een omnichannel strategie gaat over mensen. Mensen die samenwerken en niet strijden over welk kanaal voor de meeste conversie heeft gezorgd.

Winnaar Lindeboom Hero Award: Thuiswinkel.org

Nieuw dit jaar is de uitreiking van de Lindeboom Hero Award aan een niet-genomineerde case met veel belofte voor de toekomst. Alle inzendingen deden hier automatisch aan mee. Thuiswinkel.org kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus.

Over DDMA Experimentation Heroes

DDMA Experimentation Heroes (voorheen Dutch CRO Awards) vond plaats op 31 oktober 2023, in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Deze dag staat in teken van het uitlichten van de beste experimenten die de marketingsector te bieden heeft, ter inspiratie en erkenning. Het event is een initiatief van DDMA, de branchevereniging voor data en marketing, wordt mede georganiseerd door de DDMA Commissie Experimentation & Optimisation, en wordt mede mogelijk gemaakt door Clickvalue, Sitespect, VWO en Yellowgrape.