Shortlist bekend Libris Geschiedenis Prijs 2024

Shortlist bekend Libris Geschiedenis Prijs 2024

08-09-2024 (14:26) - Awards

De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2024 is vandaag bekendgemaakt in radioprogramma OVT. Genomineerd zijn:

Bas von Benda-Beckmann, Het kleedje voor Hitler. Een familiegeschiedenis (Querido)
Michal Citroen, Een adres. De geschiedenis van de Joodse onderduik (Alfabet)
Jaap Cohen, De bolle Gogh. Biografie (Querido)
Benjamin Duerr, De droom van Den Haag. De Haagse vredesconferenties en het ontstaan van een nieuwe wereldorde (Atlas Contact)
Rick Honings, De ontdekking van Insulinde. Op reis in Nederlands-Indië in de negentiende eeuw (Prometheus)

Over de Prijs

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000,- verbonden.

Jury 2024

De jury van 2024 wordt gevormd door:
Rob Hartmans, historicus en journalist, verbonden aan Historisch Nieuwsblad; Nelleke Noordervliet, schrijfster, verbonden aan Trouw; Hans Renders, hoogleraar Geschiedenis en theorie aan de RUG; Fresco Sam-Sin, oud-directeur van het Taalmuseum en verbonden aan OVT; Hubert Slings, wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum; Daniëlle Slootjes, hoogleraar Oude Geschiedenis aan de UvA; en Harm Stevens, conservator bij het Rijksmuseum.
Juryvoorzitter is dit jaar Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer.

Uitreiking

Op 27 oktober 2024 wordt de Libris Geschiedenis Prijs uitgereikt door juryvoorzitter Gerdi Verbeet tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.