Wie wint het Steenbergen Stipendium 2012?

20-08-2012 (00:00) - Awards

Het Nederlands Fotomuseum presenteert van 1 september tot en met 28 oktober het werk van de vijf genomineerden voor het Steenbergen Stipendium 2012: Iztok Klančar (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag), Ola Lanko (Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, werk op foto), Bram van Oosten (Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht), Philip Schuette (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag) en Dominique Princen (AKV | St.Joost, Breda). 
 
Bezoekers mogen in de tentoonstelling stemmen op hun favoriet. Op dinsdag 25 september 2012 wordt de winnaar van het Steenbergen Stipendium bekend gemaakt, evenals de winnaar van de publieksprijs. Het stipendium voor jonge fotografiestudenten reikt een bedrag uit van € 5.000. Voorafgaand aan de uitreiking vindt de Dag van de Fotografiestudent plaats. Gerenommeerde (inter)nationale fotografen delen hun kennis met de jonge lichting Nederlandse fotografietalenten. 

Elk jaar bezoekt de jury, deze editie bestaande uit Sterre Sprengers (voorzitter Steenbergen Stipendium, beeldredacteur nrc.next), Colette Olof (tentoonstellingsmaker) en Koen Hauser (fotograaf) voor de Steenbergen Stichting de Nederlandse kunstacademies die een afstudeerrichting fotografie hebben. Zij nomineren vijf studenten voor het stipendium, de belangrijkste prijs voor jonge fotografen in Nederland. Aan de prijs, die dit jaar zijn vijftiende editie beleeft, is een geldbedrag van  € 5.000 verbonden. Eerdere winnaars van het Steenbergen Stipendium zijn o.a. Wytske van Keulen, Yvonne Lacet, Andrea Stultiens, Thomas Schlijper, Kim Krijnen, Myne Soe-Pedersen, Petra Stavast, Marcel Borsten, Hannah Horsch, Magdalena Pilko, Willem Popelier, Mark Vincent Houston, Joris Jansen, Hrair Sarkissian en Raoul de Lange.