Bureau Clara Wichmann en Gardeners zoeken 120.000 borsten

01-12-2023 (10:00) - Campagnes

Op 30 november is een grootschalige zoektocht gestart naar ruim 60.000 mensen die de mogelijk ziekteverwekkende implantaten van Allergan dragen of hebben laten verwijderen. Met deze campagne creëert Gardeners zichtbaarheid voor de massaschadezaak van Bureau Clara Wichmann tegen Allergan.

Bureau Clara Wichmann is een non-profit organisatie die al ruim 40 jaar opkomt voor vrouwenrechten. Ze stelde vorig jaar de organisatie Allergan al aansprakelijk voor hun gebrekkige Biocell borstimplantaten en tissue expanders, omdat is aangetoond dat zij het risico op een vorm van lymfeklierkanker vergroten. De farmaceut moest in 2018 de borstimplantaten van de Europese markt halen, maar nam verder geen verantwoordelijkheid voor de mensen die deze borstimplantaten al hadden. Daarom besloot Bureau Clara Wichmann een collectieve actie te starten, met steun van SVS Meldpunt Klachten Siliconen en de Borstkankervereniging Nederland.

Bureau Clara Wichmann eist een schadevergoeding voor alle mensen die deze borstimplantaten hebben of hebben gehad. Zowel mensen mét als zonder klachten kunnen meedoen. Ook mensen die de borstimplantaten al hebben verwijderd, kunnen zich aanmelden om schadevergoeding te claimen.

Om meer aandacht en zichtbaarheid voor de zaak en vooral voor de betrokkenen te genereren ontwikkelde Gardeners de 'gezocht 120.000 borsten’-campagne die via wildplak, social, pr en met een speciaal voor de actie ontworpen T-shirt naar influencers werd uitgerold. Hiermee worden niet alleen de 60.000 mogelijke slachtoffers opgeroepen om zich aan te melden, maar ook de schendingen van de fabrikant blootgelegd.