KesselsKramer x Bits of Freedom. Blijf luid tegen online censuur

KesselsKramer x Bits of Freedom. Blijf luid tegen online censuur

19-02-2024 (13:05) - Campagnes

Afgelopen zaterdag ging de nieuwe Europese wet in die je beter beschermt tegen censuur, privacyschending en bias via algoritmen. Bits of Freedom lanceert samen met KesselsKramer de website jouwplatformrechten.nl, waarop je in normale-mensen-taal kunt lezen wat deze wetten voor jou betekenen, en roept in een campagne iedereen op: ‘Blijf luid’.

Social media-platformen zijn handig, ook voor activisten, ngo’s, en andere kritische stemmen. Je kunt makkelijk met anderen in contact komen, je boodschap verspreiden en gelijkgestemden verzamelen. Maar diezelfde platformen zijn machtige bedrijven, die zich verschuilen achter hun algoritmen en zo kunnen bepalen wie er wel en wie er niet gehoord wordt. Denk aan shadowbanning en het verwijderen van berichten en accounts zonder toelichting.

Digital Services Act

Daarom is er nu de nieuwe Digital Services Act (DSA). Een Europese wet waar Bits of Freedom al jarenlang aan werkt, en die ervoor zorgt dat platformen als Instagram, TikTok en X niet zomaar hun gang kunnen gaan. Zodat kritische stemmen online gehoord blijven.

Kritische stemmen

Maar veel onderdelen van de nieuwe wet werken alleen als je bepaalde instellingen aanzet. Daarom roept Bits of Freedom activisten, ngo’s en andere kritische stemmen op om luid te blijven. De campagne bestaat uit een manifest, al ondertekend door onder andere Amnesty, Stem op een Vrouw, politieke_jongeren en Alexander Klöpping, en portretten en animaties van drie activisten die net als Bits of Freedom strijden tegen oneerlijke technologie en voor mensenrechten. In die portretten zijn de monden gemanipuleerd, om op een simpele visuele manier te laten zien hoe social media het bereik van kritische stemmen beïnvloedt. Ngo’s en activisten worden uitgenodigd om de campagne met hun netwerk te delen, om zo te zorgen dat de nieuwe wetten een nog breder publiek bereiken.

"We zijn heel blij met de nieuwe rechten, die ons beter beschermen tegen de macht en willekeur van Big Tech. Het is tof om te zien dat de wet waar wij achter de schermen aan hebben gewerkt nu eindelijk van kracht is”,  zegt Lotje Beek, beleidsadviseur bij Bits of Freedom. “We hopen dat de DSA kritische stemmen het bereik geeft dat ze verdienen."

Gijs van den Berg, Creative Director KesselsKramer: "Communicatievrijheid is een grondrecht, ook online. Door de nieuwe wetten en de juiste instellingen te communiceren, geven we gebruikers hun stem terug op digitale platformen.”

Website

Op de website jouwplatformrechten.nl, ontworpen door de digitale tak van KesselsKramer, kesselskramer.digital, kun je lezen wat de nieuwe platformrechten voor jou betekenen. De website, gericht op de lange termijn, evolueert continu om in lijn te blijven met de wetten en je toekomstige controle over platformen te waarborgen. Daarnaast vind je er het manifest en kun je campagnematerialen downloaden om de wetten zo nog breder bekend te maken.

De website zal ook worden ingezet door partner ngo’s in o.a. Polen en Duitsland.