Kindervuurwerk bestaat niet

Kindervuurwerk bestaat niet

09-12-2022 (09:00) - Campagnes

Het afsteken van een sterretje lijkt onschuldig, maar niets is minder waar: 47% van de jonge vuurwerkslachtoffers raakte afgelopen jaar gewond door F1-vuurwerk, de categorie waar de bekende sterretjes onder vallen. F1-vuurwerk is mede daarom verboden voor kinderen onder de twaalf jaar oud. Het ministerie en VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, pleiten samen voor het terugdringen van het aantal vuurwerkongevallen. Het ministerie start daarom dit jaar de bewustwordingscampagne ‘Kindervuurwerk bestaat niet’.

F1-siervuurwerk afsteken is verboden voor kinderen onder de twaalf jaar. Martijntje Bakker, directeur VeiligheidNL: “Dit komt omdat een kind onder de twaalf jaar oud nog geen goed besef heeft van gevaar. Ook de motoriek is nog niet voldoende ontwikkeld om veilig met siervuurwerk om te gaan. Een ‘onschuldig’ sterretje kan tot wel 1100 graden worden.”

Vivianne Heijnen, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat: “Siervuurwerk hoort voor veel mensen bij de jaarwisseling. Maar het zorgt ook elk jaar weer voor veel letsel en overlast, ook bij jonge kinderen. We moeten er alles aan doen om dit te voorkomen en de jaarwisseling zo veilig als mogelijk te laten verlopen. Geef geen enkele vorm van vuurwerk aan kinderen onder de twaalf jaar. Kindervuurwerk bestaat niet.”