WOMEN Inc. zoekt dikke banen voor dikke buiken

02-05-2023 (09:21) - Campagnes

Dikke banen voor dikke buiken gezocht! In hun nieuwste campagne , die 2 mei live gaat,  daagt WOMEN Inc. de werkgevers van Nederland uit: wie durft het aan om een (hoog)zwangere vrouw aan een baan te helpen?

43% van de zwangere werknemers – en jonge moeders - krijgt te maken met zwangerschapsdiscriminatie.
“Over zwangerschapsdiscriminatie bestaat nog veel onwetendheid,” zegt Felicia van Andel, expert Werk bij WOMEN Inc. “Als je tijdens je sollicitatie wordt afgewezen, omdat je zwanger bent, dan word je gediscrimineerd. Maar er is ook sprake van zwangerschapsdiscriminatie als je geen salarisverhoging, contractverlenging of promotie krijgt omdat je in verwachting bent. Dit geldt ook voor jonge moeders. Het doel van de campagne is om zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer herkenbaar én bespreekbaar te maken.”

Calamity Jane ontwikkelde de campagne. Creative director Kiona de Vries: “We hebben heel bewust gekozen voor een positieve insteek. We wilden juist niet de focus leggen op wat er niet goed gaat op het gebied van zwangerschapsdiscriminatie, maar werkgevers juist de kans geven om zich te profileren als vrouwvriendelijk bedrijf, dat wél ruimte biedt voor zwangerschap en jong moederschap. Want als je een zwangere vrouw aanneemt, dan spreek je je meteen uit tegen zwangerschapsdiscriminatie.

Felicia van Andel:  “Er is nog veel werk te doen om zwangerschapsdiscriminatie tegen te gaan. We hopen met deze campagne de ogen van werkgevers te openen, er zijn erg veel geschikte werknemers die ze nu potentieel mislopen.”