Ondertussen in Cannes 8: WhatsAppen met Ruben Cusell

23-06-2017 (17:00) - Cannes

Een van Nederlands meest sympathieke bureaus (naar onze mening) is Wefilm. Oprichter Bas Welling spraken we vorig jaar in Cannes over zijn nog relatief jonge bureau en de ontwikkelingen die eraan zaten te komen. Zou hij toen al geweten hebben dat Wefilm dit jaar ineens bronzen leeuwen in de wacht zou slepen? Het gebeurde wel. Namens Wefilm is onder andere Ruben Cusell aanwezig in Cannes. Een goede reden om hem eens aan een WhatsApp-interview te onderwerpen. 

Ha Ruben!
Hey Jaap!
 
Hoe is het leven hier?
Ja gaat eigenlijk harstikke goed! Hoe is het bij jou? Nog vol in de energie of is de tank leeg aan het raken?
 
Ik ben er pas een dagje, dus nog energie zat. Heb alleen geen bronzen leeuwen op mijn naam staan ;)
Dat is een kort maar krachtig bezoek dan ?? Ja prachtig inderdaad! Zijn we ontzettend blij mee en trots op. En vandaag staat de categorie film nog op het programma.
 
Kort maar bijzonder krachtig. Ja het lijkt allemaal op zijn einde te lopen, maar voor jullie blijft het spannend tot de laatste minuut he. 
Zeker weten. Maar in de laatste minuut winnen is heerlijk toch? Zou een prachtige afsluiting van een nu al bijzondere week zijn.
 
Het mooiste wat er is, staan jullie dan ook met jullie shirt boven jullie hoofd te zwaaien?
Als we die nog aan hebben zeker.
 
Goed voor onze beeldvorming ;) Vorig jaar spraken we Bas in Cannes, toen waren jullie al een eind op weg, maar was het nog wel een bureau in opbouw. Had je gedacht dat dat nu al tot prijzen zou leiden?
Bedoel je of we hadden verwacht dat we al prijzen zouden winnen met de filmconcepten die we vanuit Wefilm bedenken?
 
Ja.
Goeie vraag. Natuurlijk moet het wel de ambitie zijn. Maar of ik het had verwacht dit jaar? Niet per se. We zijn continu bezig om films te bedenken en maken die spraakmakend zijn. Die de tongen losmaken. Zowel de films die we zelf bedenken en maken als de films die we samen met creatieve bureaus maken.
 
Vorig jaar Cannes was een beetje jouw Wefilm ontgroening toch? 
Haha ja dat klopt. Beste manier om je nieuwe collega’s te leren kennen. Dit jaar is het Rogier Sol zijn ontgroening als Wefilmer. Alhoewel hij wel vaker in Cannes was geweest. 
 
Ieder jaar een nieuwe ontgroening, dat begint een handelsmerk te worden. 
Staat in de secundaire arbeidsvoorwaarden. 

Ze staan straks in de rij voor jullie ;) Hee maar aangezien je er vorig jaar bij bent gekomen en jullie nu prijzen pakken: is er sprake van een Ruben Cusell effect? 
Deze leeuwen hebben we natuurlijk vooral te danken aan de mooie samenwerking met DDB & Tribal Amsterdam voor Vodafone en hopelijk vanmiddag KLM en TBWA \ Neboko voor McDonald’s.
 
Daar is ie hoor: 'het was een teamprestatie.' ;)
Ik dacht al dat je dat ging zeggen.
 
Ook dat is Jaap van de Venis.
Hoppathee.
 
Maar je hoeft dus niet altijd bescheiden te zijn Ruben ;)
Niet altijd, maar trots is het leukst om te delen toch? Wat vind jij eigenlijk van de winnaars dit jaar?
 
Rollen omdraaien, daar red je je slim uit. Ik denk dat alle prijzen die niet door Nederlanders zijn gewonnen verkocht zijn.
(H) Verkocht zijn? 
 
Ja. Handjeklap, enveloppes onder hoteldeuren deur, brievenbusfirma's en louche zaakwaarnemers. In die hoek moet je denken. 
Dan kunnen we nog trotser zijn op de oranje leeuwen. Alleen maar mooi. Of is dat te optimistisch?
 
Beetje optimisme mag wel hoor. Hoe ziet jullie resterende tijd eruit hier, en waar gaan jullie je mee bezig houden als jullie weer terug zijn?
Ik vlieg zelf vanavond terug dus het Cannes avontuur zit er weer bijna op. Er is sprake van een echte zomerdrukte, dus we moeten vol aan de slag. Zowel films samen met bureau’s, diverse films vanuit onze conceptontwikkelingstak en een aantal serieformats waar we volop mee bezig zijn. En het bouwen waar je eerder aan refereerde, zijn we ook nog volop mee bezig. Genoeg te doen dus.
 
Lekker hoor. Op naar goud volgend jaar! Mag ik je dan alvast danken voor je tijd, en een goede vlucht en sterkte voor de komende tijd wensen?
Thanks! Sterkte klinkt wel heel dramatisch, haha.
 
Ok, plezier dan.