G-Star en Maarten Baas gaan dialoog aan tijdens Milan Design Week

19-04-2023 (16:02) - Design

G-Star RAW en designer Maarten Baas hebben hun krachten gebundeld en een serie design- en kunstobjecten van denim waste gecreëerd. Met de tentoonstelling ‘More or Less’ onderzoeken zij de spanning en dualiteit tussen het verlangen naar meer en de behoefte aan minder.

Drie kasten gebaseerd op de vorm van een jeans en een vijftien meter lange privéjet - gemaakt van gerecyclede G-Star-jeans - worden voor het eerst gepresenteerd tijdens Milan Design Week. Creative Agency The Family Amsterdam is verantwoordelijk voor het creatieve concept van de kasten en de campagne-ontwikkeling, inclusief film en fotografie.

The art of (denim) waste

G-Star benaderde Maarten Baas om met een nieuw circulair plaatmateriaal design- en kunstobjecten te creëren. Het resultaat is een serie van drie kasten om jeans in op te bergen (foto). Het plaatmateriaal is gemaakt van gerecyclede G-Star jeans, speciaal ontwikkeld door het Deense Really / Kvadrat. De jeans zijn verzameld in G-Star stores in Europa, waarbij consumenten via het ‘Return your Denim’-programma versleten jeans kunnen retourneren. Tijdens de expositie kunnen bezoekers ook gedragen kledingstukken laten zeefdrukken met het ‘More or Less'-statement.

Decor

“G-Star streeft er continu naar om de impact op mens en planeet te verbeteren, maar we beseffen ons wel degelijk dat we ook consumptie stimuleren. Het is een constante challenge om de juiste balans te vinden in een verantwoordelijk én een succesvol merk te zijn” zegt Gwenda van Vliet, CMO G-Star RAW. De 16e-eeuwse kerk van San Paolo Converso vormt het decor voor de tentoonstelling ‘More or Less’ tijdens Milan Design Week. De presentatie laat nieuwe, creatieve mogelijkheden zien op het gebied van recycling en wil bezoekers aan het denken wil zetten over de dualiteit van het verlangen naar meer in deze huidige tijd.

Tragikomisch

Tijdens het ontwerpen van de kasten ontstond bij Baas het idee voor een tweede ontwerp: een vijftienmeter lange privéjet vervaardigd van hetzelfde materiaal. "Elk jaar aanschouw ik in Milaan de tragikomische dialoog tussen green design en massaconsumptie. Toen G-Star me benaderde om samen te werken, was dat de perfecte gelegenheid om deze dualiteit centraal te stellen. We maken immers allemaal deel uit van dezelfde puzzel: we genieten van onze prosecco naast deze privéjet gemaakt van gerecyclede materialen. We zijn niet de wereld aan het redden maar dragen we bij aan verbetering? More or less…” aldus Maarten Baas. De tentoonstelling ‘More or Less’ is van 18 t/m 23 april open voor publiek van 11.00 tot 18.00 uur in Chiesa San Paolo Converso, Piazza Sant’Eufemia 1, te Milaan. Entree is gratis.

De kasten worden enkel op aanvraag gemaakt. Prijs en leveringstermijn zijn op aanvraag. Het vliegtuig is opgenomen in de kunstcollectie van G-Star RAW.

Credits

Creative Agency: The Family Amsterdam
Production company: Ministry of Frames
Director: Bas Goossens
DOP: Bob Alkemade
Producer: Lieve Claessens
Offline edit: Bas Goossens
Grading/online: de Grot
Photographer Cabinets + Portrait: Mylan Rosendaal | BTS: Mart Goossens
Audiomix: FC Walvisch