James Dyson Award gewonnen door Konstantin Wolf (Tu Delft)

07-09-2022 (00:01) - Design

De James Dyson Award is dit jaar gewonnen door Konstantin Wolf, student aan de Technische Universiteit Delft. Zijn uitvinding 'BREATHE' is een passieve en duurzame ventilatie-oplossing om de luchtkwaliteit binnenshuis in kleine woonruimte te verbeteren en te voldoen aan de behoeften van de groeiende Tiny House-gemeenschap.
 
Binnenluchtkwaliteit is een onzichtbaar en vaak onderschat gezondheidsrisico dat ernstige gevolgen kan hebben. Gemiddeld brengen we 90% van ons leven binnenshuis door, terwijl luchtvervuiling binnenshuis in extreme gevallen 25 keer schadelijker is dan de lucht buiten. In kleine woonruimtes - zoals een tiny house - is ventileren extra hard nodig. In zo’n kleine ruimte komt er namelijk een hoop vocht vrij, waardoor er allerlei problemen kunnen ontstaan als je niet goed ventileert. Wolf's installatie verbetert dit.

De opdracht

De opdracht was simpel: ontwerp iets wat een probleem oplost. Het probleem: luchtvervuiling. Dit wordt binnenshuis voornamelijk veroorzaakt door organische stoffen zoals schimmel die zich in kleine ruimtes snel ontwikkelt door vochtigheid. Vooral in een tiny house, waar de ruimte erg beperkt is, verspreidt vrijgekomen vocht zich sneller. Daarnaast heeft deze vochtigheid een grotere impact op het huis dan in een wat ruimere woning het geval zou zijn. 
 

De oplossing: BREATHE

BREATHE is een installatie in het raam die weinig ruimte in beslag neemt. Het is belangrijk voor de Tiny House-gemeenschap dat zij off-grid* kunnen leven. Voor dit ontwerp was het daarom essentieel om een methode te vinden die alleen werkt met natuurkrachten. Afgezien van het regelsysteem heeft het concept geen elektriciteit nodig om zijn interne luchtstroom te genereren dankzij het gebruik van het schoorsteeneffect dat alleen door natuurlijke temperatuurverschillen wordt gecreëerd. De structuur biedt een in- en uitgang voor binnen en buiten die aan de basis en kop van het product zijn geplaatst.
 
 
 
Lamellen, die daartussen zijn gemonteerd, kunnen in verschillende mate worden uitgerekt en zijn zijdelings ingesloten in een dunne, glazen kamer die wordt verwarmd door zonnestralen. Warme lucht stijgt op en creëert een luchtstroom die gericht de luchtuitwisseling tussen buiten en binnen regelt. Wanneer de lamellen onder spanning staan, neemt het trekeffect toe, wat zorgt voor een betere ventilatie in de zomer. In de winter kunnen de lamellen weer worden losgemaakt, waardoor ze de vrijheid hebben om in de wind te bewegen. Dit vertraagt de luchtstroom aanzienlijk, zodat de binnenkomende lucht kan worden voorverwarmd door de opgeslagen zonne-energie.