Nieuw museum, maaklab en innovatief kenniscentrum ineen

14-09-2022 (10:26) - Design

Eind juni opende het Schoenenkwartier in de Nederlandse leer- en schoenenstad Waalwijk. Het resultaat is een nieuw museum, maaklab en innovatief kenniscentrum ineen.
 
In drie verdiepingen, elk met een eigen thema en sfeer, leer je alles over schoenen en de materialen waarvan ze zijn gemaakt. Van schoenenontwerpen de productie ervan tot aan schoenenmode door de jaren heen. Hiermee is een dynamische culturele ontmoetingsplek ontstaan waar ambacht, innovatie en creativiteit samenkomen. Architect CIVIC creëerde een open en transparante structuur voor het monumentale Kropholler-pand, waarvoor Tinker imagineers het tentoonstellingsontwerp maakte.
 
Het gebouw is zo ontworpen, dat bezoekers zelf hun route en tempo bepalen. De nieuwe ca. 5 meter grote ronde openingen, uitgezaagd uit de gestripte oude gevel van de kantoorvleugel uit de jaren ’80, zorgen voor een glimp van de tentoonstellingen. Materialen als bakstenen, staal, beton en hout versterken de sfeer van de collectie en van het historische gebouw.