Deze autoverzekering is de beste voor jou

Deze autoverzekering is de beste voor jou

04-01-2023 (15:47) - Economisch

Een nieuwe auto uitzoeken is een veel leukere klus dan ontdekken welke verzekering het beste bij je past. Maar dit laatste is nu eenmaal wettelijk verplicht. Dan kun je er maar beter het beste van maken. En zo lastig is dat niet. Op het gebied van verzekeringen is er namelijk flink wat te kiezen. In dit artikel staan de belangrijkste soorten autoverzekeringen. Ook lees je alles over aanvullende verzekeringen.

All risk, WA of WA + beperkt casco?

Als je in een (redelijk) nieuwe auto rijdt, is er maar één type autoverzekering geschikt. En dat is de all risk verzekering. In de verzekeringswereld is een nieuwe auto een exemplaar van 6 jaar of jonger. Deze auto’s zijn nog veel waard. Daardoor is het meer dan de moeite waard om deze all risk te verzekeren.

Bij deze verzekering wordt alle schade gedekt, dus ook wanneer je zelf een ongeluk hebt veroorzaakt. Alleen als een misdrijf de oorzaak van het ongeluk is, zoals dronken achter het stuur kruipen, krijg je (terecht) niks van de verzekering.

WA verzekering

De tegenpool van all risk is de WA verzekering. Dit staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. De WA is de goedkoopste verzekering en het meest gekozen type voor oudere auto’s. Hier vallen auto’s onder die een leeftijd van 12 jaar of meer hebben.

Bij een WA verzekering worden alleen schades die je aan andere voertuigen en personen veroorzaakt gedekt. En uiteraard dekt de verzekering van de andere partij schade die door hen is veroorzaakt. Maar als je zelf tegen een lantaarnpaal aanrijdt, mag je de reparatiekosten ook zelf betalen.

WA + beperkt casco

Tussen deze twee verzekeringen in zit de WA + beperkt casco verzekering. Hierbij wordt de verplichte wettelijke aansprakelijkheid aangevuld met wat extra dekkingen. Een voorbeeld: er steekt een hert over waardoor je auto beschadigd raakt. Met een WA + beperkt casco verzekering is dit gedekt.

Ook schades door natuurverschijnselen vallen onder deze verzekering. Gezien het veranderende klimaat kan dit nog best van pas komen. Deze verzekering is ideaal voor auto’s met een leeftijd tussen 6 en 12 jaar.

Welke aanvullende verzekeringen zijn er?

Net zoals bij een zorgverzekering kan ook de polis van de auto worden uitgebreid. Afhankelijk van hoe vaak je de auto gebruikt en waar je zoal naartoe rijdt kunnen deze verzekeringen aantrekkelijk zijn. Een voorbeeld is de verkeersrechtsbijstandverzekering. Dit is handig als je betrokken raakt bij een ongeluk en met de andere partij geen overeenstemming kunt bereiken over de schadeafhandeling. Dit geldt zowel voor problemen in Nederland als in het buitenland.

En als je veel op pad bent is een pechhulp verzekering het overwegen waard. Daarmee ben je verzekerd van hulp als je auto er mee ophoudt. Ook als je auto ’s ochtends niet start terwijl je voor je eigen huis staat, word je uit de brand geholpen.

Andere aanvullende verzekeringen zijn de inzittendenverzekering, vrije reparatiekeuze, verlengde nieuwwaarde en verlengde aanschafwaarde.


Bureaus

Media

Marketing