Eén op drie scale-ups heeft personeel in functie boven expertiseniveau

Eén op drie scale-ups heeft personeel in functie boven expertiseniveau

03-10-2024 (11:43) - Economisch

De bedrijfscultuur lijdt onder groei van start-up naar scale-up. Een op de drie scale-ups heeft medewerkers door laten groeien naar functies waarvoor zij eigenlijk onvoldoende expertise hebben. Dit blijkt uit de Growth Generator, een onderzoek naar de uitdagingen die bedrijven tegenkomen wanneer zij groeien.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Mollie, onder 250 beslissers werkzaam bij groeibedrijven. 34% geeft aan dat ze genoodzaakt waren hun te onervaren personeel een promotie te geven, om zo de bedrijfsgroei door te kunnen zetten.

Het gaat niet alleen mis bij het laten doorgroeien van personeel binnen de organisatie, ook het aantrekken van nieuw personeel met de juiste kennis en ervaring blijkt een uitdaging. Maar liefst twee op de drie beslissers (67%) zegt dat hun scale-up moeite heeft om gekwalificeerd personeel aan te trekken en te behouden in de concurrerende arbeidsmarkt. Dit terwijl ze deze krachten wel hard nodig hebben om het bedrijf verder te laten groeien.

Moeilijk om bedrijfscultuur te behouden

Het laten meegroeien van de bedrijfscultuur blijkt moeilijk. Zo kost het 38 procent veel moeite om de bedrijfscultuur te behouden nu hun organisatie groeit. Dit kan ervoor zorgen dat medewerkers die in de start-up fase begonnen bij een bedrijf, zich nu minder verbonden voelen. 36 procent van de beslissers zegt meerdere medewerkers in dienst te hebben waar dit voor geldt.


Bureaus

Media

Marketing