In 2025 zal voor 1 biljoen worden geshopt via social mediaplatforms

06-01-2022 (10:11) - Economisch

Uit een nieuwe studie van Accenture blijkt dat de wereldwijde social commerce-industrie naar verwachting drie keer sneller zal groeien dan de traditionele e-commerce - van $492 miljard (434 miljard euro) tot $1,2 biljoen (1 biljoen euro) in 2025. De groei zal naar verwachting voornamelijk worden gedreven door social mediagebruikers van de Gen Z- en Millenial-generatie, die tegen 2025 goed zijn voor 62 procent van de wereldwijde uitgaven voor social commerce.

Volgens het rapport van Accenture, "Why Shopping's Set for a Social Revolution", betekent social commerce dat de volledige winkelervaring van een persoon – van productontdekking tot het afrekenen – plaatsvindt op een social media-platform. Bijna twee derde (64 procent) van de ondervraagde social mediagebruikers zegt het afgelopen jaar een social commerce-aankoop te hebben gedaan, wat volgens Accenture neerkomt op bijna 2 miljard social buyers wereldwijd.
 

Kleine en middelgrote bedrijven

Hoewel de kansen voor grote bedrijven aanzienlijk zijn, kunnen ook particulieren en kleinere merken hiervan profiteren. Meer dan de helft (59%) van de respondenten die via sociale media kopen geeft aan dat ze eerder geneigd zijn om kleine en middelgrote bedrijven te steunen via social commerce dan wanneer ze winkelen via e-commercewebsites. Bovendien zegt 63 procent meer geneigd te zijn opnieuw bij dezelfde verkoper te kopen, wat de voordelen van social commerce aantoont bij het opbouwen van loyaliteit en het stimuleren van herhalingsaankopen.
 
De helft van de ondervraagde social mediagebruikers geeft echter aan bezorgd te zijn dat social commerce-aankopen niet goed beschermd of terugbetaald zullen worden, waardoor vertrouwen de grootste barrière is, net zoals dat voor e-commerce in het begin het geval was.


Wie koopt wat

Uit het rapport van Accenture blijkt dat tegen 2025 wereldwijd het grootste aantal social commerce-aankopen wordt verwacht in kleding (18% van alle social commerce in 2025), consumentenelektronica (13%) en woninginrichting (7%). Vers voedsel en snacks vormen ook een grote productcategorie (13%), hoewel de verkoop bijna uitsluitend in China plaatsvindt. Voorspeld wordt dat persoonlijke verzorging, hoewel kleiner in termen van totale social commerce-omzet, snel terrein zullen winnen op e-commerce en tegen 2025 gemiddeld meer dan 40% van de digitale uitgaven voor deze categorie in de belangrijkste markten zullen veroveren.

Andere bevindingen van de studie zijn onder meer:
- Consumenten in ontwikkelingslanden maken vaker gebruik van social commerce. Acht op de tien social mediagebruikers in China gebruiken social commerce om aankopen te doen voor een bepaalde categorie, terwijl de meerderheid van de social mediagebruikers in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten nog geen aankoop heeft gedaan via social commerce.
- Shoppers in China, India en Brazilië hechten meer belang aan functies die hen helpen potentiële aankopen te ontdekken en te evalueren, terwijl die in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten meer belang hechten aan prijzen en kortingen.
- Vertrouwen is voor oudere generaties belangrijker dan voor jongere generaties. Oudere shoppers leggen de nadruk op veiligheidskenmerken en hechten waarde aan merkbekendheid, terwijl jongere generaties zich aangetrokken voelen tot livestreams en meer vertrouwen stellen in reviews. 

 


Bureaus

Media

Marketing