Kleinbedrijf financiert tegen gemiddeld 3,8 procent rente door klanten en sympathisanten te betrekken

11-12-2023 (11:20) - Economisch

Een analyse op geboden rentes onder 100 ondernemers op het crowdfundplatform CrowdAboutNow laat een gemiddeld rentepercentage zien van 3,8 procent. Een 0,3 procentpunt stijging ten opzichte van 2022. Dit toont een tegenstrijdig beeld met het marktonderzoek dat de NOS uitvoerde onder twee Nederlandse crowdfundingplatformen.

Het platform financiert het kleinbedrijf: ‘Onze bevindingen tonen aan dat financieren tegen 4 procent rentetarief haalbaar is voor ondernemers die lokaal impact maken, of een duurzame of sociale missie hebben’.

Rentestijging in de markt

Het onderzoek van NOS wijst uit dat ondernemers via crowdfundplatformen in 2023 een flinke stijging zien in de rente die zij moeten bieden om succesvol financiering op te halen. Op crowdfunding platform Collin Crowdfund liep de gemiddelde rente op van 6,6 procent in oktober 2021 naar 8,6 procent in oktober dit jaar. Ook bij de bank is het voor het kleinbedrijf steeds lastiger om financiering op te halen en is volgens analyse, lenen voor Nederlandse mkb’ers 0,3 tot 0,8 procentpunt duurder dan voor het grootbedrijf.

“Het kleinbedrijf, de lokale ondernemer, zorgt voor 70% van de werkgelegenheid in Nederland"

Alarmerend

Volgens Mark Laagewaard, algemeen directeur van crowdfundplatform CrowdAboutNow is dit een alarmerende ontwikkeling: “Het kleinbedrijf, de lokale ondernemer, zorgt voor 70% van de werkgelegenheid in Nederland. Het zijn de bedrijven die zorgen voor diversiteit in ons straatbeeld en een centrale rol spelen in de lokale economie doordat ze dagelijks mensen uit de buurt spreken en zo inspelen op de lokale ontwikkelingen. Als het voor die bedrijven te duur of onmogelijk wordt om te lenen, dan raakt dat ons allemaal.”

Op het platform lag in 2023 het gemiddelde rentepercentage op 3,8 procent. In oktober 2023 was het gemiddelde rentepercentage waarmee ondernemers succesvol hun crowdfunding afrondde 3,4 procent. Een tegenstrijdig beeld met de rest van de markt: “Als je in deze markt geld wil lenen van een doorsnee belegger, moet er een hoog rentepercentage tegenover staan. Maar ondernemers die hun klanten, fans en mensen in de buurt inschakelen komen aanzienlijk lager uit.” aldus Laagewaard. Voor deze groep ligt de motivatie om te investeren anders: “Zij investeren omdat ze in de buurt wonen van de ondernemer of graag bij willen dragen aan ondernemers die vernieuwing brengen op het vlak van duurzaamheid. Zo haalde brouwerij Kompaan (foto) afgelopen maand binnen drie weken 300.000 euro op tegen 3 procent rente. 300 mensen investeerden mee.”, aldus Laagewaard
 


Bureaus

Media

Marketing