Miljoenenboete in aantocht voor Booking.com

Miljoenenboete in aantocht voor Booking.com

23-02-2024 (13:40) - Economisch

De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil Booking.com een boete opleggen van 490 miljoen euro voor misbruik van grote dominantie in de markt. Booking.com is het niet eens met de boete. 

De boete is nog niet officieel, maar het internetbedrijf voor hotelboekingen heeft wel te horen gekregen dat zij de boete kunnen verwachten. In 2022 besloot de Spaanse waakhond een onderzoek naar Booking.com uit te voeren, omdat het bedrijf zijn machtspositie misbruikt zou hebben. Spaanse hotels en reisorganisaties zouden hiervan last hebben. Booking.com spreekt van een ‘nachtmerrie’ waarin techbedrijven belanden met regelgeving in Europa en zegt de boete aan te vechten als die definitief wordt.

Extra kostenpost

Vorige maand kreeg Booking.com ook al een financiële tegenslag. Toen oordeelde het Gerechtshof in Den Haag namelijk dat de site zich moet aansluiten bij een pensioenfonds voor de reisbranche. Booking.com was het niet eens met de uitspraak, omdat het bedrijf zichzelf zag als een internetbedrijf. Het hof ging hiermee niet akkoord en stelde dat het bedrijf een online reisagent is. Door deze uitspraak heeft Booking.com een extra kostenpost van 255 miljoen euro.

 


FD.nl, NOS.nl

Bureaus

Media

Marketing