Nieuw jaarrecord: €4,2 miljard betaald via Tikkie in 2021

29-12-2021 (06:00) - Economisch

De populariteit van betaalapp Tikkie blijft stijgen. In totaal is er dit jaar voor ruim €4,2 miljard aan Tikkies verrekend. Het record van vorig jaar, €3,4 miljard, is daarmee ruim gesneuveld. Het totale bedrag dat in de afgelopen 5,5 jaar via Tikkie is betaald, komt daarmee op ruim €11 miljard. In 2021 werd de grens van 100 miljoen betaalde Tikkies ruim gepasseerd. De waarde van het gemiddelde Tikkie is ook iets opgelopen: €38,74, ruim €3 meer dan een jaar eerder.
 
De drukste Tikkie-dagen van dit jaar waren maandag 28 juni (bijna 471K betaalde Tikkies) en vrijdag 25 juni (467K). Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de versoepelingen van de maatregelen die in dit weekend doorgevoerd werden. Ook speelde het Nederlands elftal op 27 juni hun achtste finale op het EK. Op een gemiddelde dag worden 300K Tikkies verrekend. Vrijdag is de populairste Tikkie dag: van de vijf drukste dagen uit 2021, zijn er vier een vrijdag. Ook worden Tikkies in 2021 nog steeds heel snel betaald: 65% van de Tikkies al binnen een uur. Daarvan wordt 37% binnen 5 minuten en 20% zelfs binnen een minuut betaald.
 

Schaatsen, carnaval en wintersport

Een Tikkie wordt vooral verstuurd om eten en boodschappen te verrekenen, wat dan ook de twee meest voorkomende omschrijvingen via Tikkie zijn. Er zijn in 2021 ook een aantal opvallende stijgers en dalers te zien in de omschrijvingen die via Tikkie gebruikt worden. De coronamaatregelen hebben hier duidelijk invloed op. Opvallende dalers in 2021 ten opzichte van het jaar ervoor zijn de omschrijvingen 'carnaval' en 'wintersport'. In 2020 konden veel mensen nog net voor de corona-uitbraak op wintersport en kon ook carnaval op de valreep gevierd worden. Helaas was dit een jaar later compleet anders en zijn deze omschrijvingen in 2021 grotendeels verdwenen. Het winterse weer van februari, en de bijbehorende schaatspret, zorgde juist voor een nieuwkomer in de lijst. Er ontstond een run op (tweedehands) schaatsen, waardoor er heel veel Tikkies verstuurd werden met de term 'schaatsen'.
 

Zakelijk gebruik Tikkie in de lift

"Waar Tikkie in de beginjaren gericht was op betalingen tussen consumenten, wordt Tikkie nu ook zakelijk veel gebruikt. Inmiddels gebruiken 20.000 bedrijven Tikkie en is het aantal zakelijke gebruikers sinds de zomer gegroeid met meer dan 40%. In 2021 werd voor zo’n €400 miljoen betaald aan zakelijke Tikkies. Dit is een groei van circa 70% ten opzichte van 2020." vertelt Moreno Kensmil, hoofd Marketing van Tikkie. "Ook Tikkie Terug, onze cashback propositie, groeide hard. Met Tikkie Terug kunnen consumenten hun geld terug ontvangen na aankoop van een product. Dit maakt geldterugacties makkelijker en toegankelijk, omdat consumenten geen papieren kassabon meer hoeven te versturen en niet meer hoeven te wachten op hun geld. En dit blijkt een succes, want we hebben dit jaar meer dan 150.000 keer geld teruggestort aan consumenten via Tikkie". Hij vervolgt: "We zijn trots dat Tikkie een mooie groei heeft laten zien in het afgelopen jaar. We verheugen ons al op 2022, waarin we nog meer voor onze gebruikers en klanten gaan doen."
 

Bureaus

Media

Marketing