Nieuwe koopstrategieën van Nederlandse consumenten

14-11-2023 (09:00) - Economisch

Met de feestdagen in het verschiet, laat recent onderzoek van Accenture zien dat Nederlandse consumenten hun koopgedrag aanpassen in reactie op de huidige economische uitdagingen. Dit jaar is het motto 'meer voor minder', waarbij creativiteit en kostenbewustzijn centraal staan in hun benadering van de feestdagen.

Uit de 17e editie van Accenture's jaarlijkse Holiday Shopping Survey blijkt dat 56% van de Nederlandse consumenten minder budget uittrekt voor cadeaus voor vrienden en familie. Dit percentage stijgt tot 68% voor kennissen. Meer dan de helft (51%) van de respondenten geeft aan dit jaar geen geschenken te geven aan andere volwassenen.

Nicole van Det, CEO en Senior Managing Director Accenture Nederland, licht toe: "Ons onderzoek toont aan dat Nederlanders zich aanpassen met wat ik noem 'creatief pragmatisme'. Consumenten bezuinigen niet alleen, maar zoeken ook inventieve manieren om meer waarde uit hun aankopen te halen. Een meerderheid hergebruikt decoraties (64%) en kiest voor huismerken (44%) of tweedehands (28%) om kosten te drukken, en 39% prefereert herbruikbare boven nieuw verpakte producten. Retailers doen er goed aan deze ontwikkeling te omarmen en in te zetten op personalisatie en transparante communicatie."

Opmerkelijk is dat, binnen Nederland, het juist de jongere generaties zijn – Gen Z en jonge millennials – die van plan zijn de portemonnee ruimer te trekken, met geplande uitgaven van respectievelijk 420 en 416 euro

Financiële overwegingen sturen aankoopbeslissingen

Het onderzoek wijst uit dat slechts 22% van de Nederlanders optimistisch is over hun financiële vooruitzichten met het oog op de feestdagen, waarbij de verwachte gemiddelde uitgaven rond de 341 euro liggen. Deze terughoudendheid in bestedingen contrasteert met landen als Frankrijk en Italië, waar consumenten aanzienlijk meer lijken te spenderen met gemiddeld respectievelijk 528 en 445 euro. Opmerkelijk is dat, binnen Nederland, het juist de jongere generaties zijn – Gen Z en jonge millennials – die van plan zijn de portemonnee ruimer te trekken, met geplande uitgaven van respectievelijk 420 en 416 euro.

Patritia Pahladsingh, CEO en Managing Director Accenture Song Nederland, adviseert retailers om flexibel en strategisch te reageren op de huidige marktontwikkelingen. Zij benadrukt dat de meest effectieve retailers zich onderscheiden door klantdata intelligent te gebruiken voor hun marketingacties. "De financiële druk bij consumenten is duidelijk voelbaar. Heldere informatie over zaken als retourbeleid en productbeschikbaarheid kan het verschil maken en op de lange termijn bijdragen aan klantloyaliteit,” stelt zij.

Creativiteit en pragmatisme in koopgedrag

Het onderzoek toont aan dat voor consumenten prijs (76%) en waar voor hun geld (64%) leidend zijn bij aankopen, terwijl kwaliteit voor 53% essentieel blijft. Consumenten worden steeds creatiever en pragmatischer in budgetbeheer; 57% slaat thuisbezorging over als afhalen goedkoper uitvalt. Ook investeert 53% bewust in duurzame items die niet alleen tijdens de feestdagen, maar het hele jaar door van waarde zijn.

Pahladsingh: “De feestperiode blijft een belangrijk moment voor consumentenuitgaven, ondanks veranderende budgetten. Retailers die effectief reageren op de verschuivingen in het bestedingsgedrag van consumenten, bijvoorbeeld door zich te richten op waarde en duurzaamheid, kunnen niet alleen bestaande klanten behouden maar ook nieuwe doelgroepen aantrekken.”

Over het onderzoek

Accenture's Holiday Shopping Survey, dat jaarlijks de consumptiepatronen analyseert en verkoopprognoses voor de retailsector biedt, heeft voor de 17e editie inzichten verzameld van 5.533 deelnemers. Dit omvatte een representatieve steekproef van 503 Nederlanders, evenwichtig verdeeld over verschillende geslachten en leeftijdsgroepen. 


Bureaus

Media

Marketing