Nieuwe of meer gevestigde cryptomunten: wat is de beste investering?

Nieuwe of meer gevestigde cryptomunten: wat is de beste investering?

28-02-2024 (18:27) - Economisch

Beleggen in cryptocurrency is een “hot topic” in de financiële wereld. De ene belegger zweert erbij en kijkt naar de enorme winst die je kan maken, terwijl de andere meer voorzichtig blijft en de risico’s in gedachten neemt. Het is een feit dat je met cryptocurrency geld kan verdienen, maar in welke mate en op welke manier hangt af van je manier van beleggen, je timing, en natuurlijk een gezonde portie geluk.

Voor nieuwe beleggers die nog niet veel over de cryptomarkt weten, is het zeker niet eenvoudig om te weten hoe ze hieraan moeten beginnen. Moeten ze nu beleggen in grote, gevestigde cryptomunten zoals Bitcoin of Ethereum, of is het beter om te kijken naar nieuwe, kleine munten?

Prijs en groeipotentieel

Kijk eerst en vooral naar je budget. Hoeveel geld heb je om te beleggen in crypto? Als je slechts een paar honderd euro hebt, dan is het misschien een beter idee om je geld te verspreiden over meerdere kleine cryptomunten in de hoop dat er minstens eentje daarvan de hoogte inschiet. Joren Verdoes van Bitcoin Magazine stelt dat kleine crypto’s met potentie een veel lagere marktwaarde hebben, en dat er dus minder kapitaal nodig is om ze te laten stijgen in waarde. Met nieuwe cryptomunten kan je met andere woorden meer en sneller winst maken op lange termijn. Deze munten zijn nog in de beginfase van hun ontwikkeling, en daardoor kunnen ze sneller groeien. Het is eenvoudiger voor een kleine cryptomunt om van pakweg €0,01 per stuk naar €0,02 te gaan, dan het is voor Bitcoin om van €40.000 naar €80.000 te stijgen.

Innovatie

Door te beleggen in nieuwe cryptomunten kan je deel uitmaken van innovatieve nieuwe projecten, denk bijvoorbeeld aan de opkomst van NFTs een aantal jaren geleden. Had je toen als een van de eerste in die sector belegd, was je nu erg rijk.

Gevestigde cryptomunten zijn net dat, gevestigd. Het is duidelijk wat ze doen en waar hun limieten liggen. Bitcoin en Ethereum zijn degelijke projecten gebaseerd op solide blockchaintechnologie, maar dat is ondertussen al oud nieuws. Op dagelijkse basis worden er nieuwe cryptomunten gelanceerd door innovatieve startups en teams van softwareontwikkelaars die specifieke technologische problemen willen oplossen, of die nieuwe en unieke manieren bedenken om misschien een revolutie teweeg te brengen in een bepaalde sector.

Bewezen staat van dienst

Dat gezegd zijnde, mag je niet uit het oog verliezen dat gevestigde cryptomunten een bewezen staat van dienst hebben, en dat er goede redenen zijn waarom die al jarenlang een hoge waarde hebben. Bitcoin mag dan misschien niet opwindend meer zijn, maar het blijft veruit de meest “veilige” belegging in de cryptowereld, met een waarde die minder volatiel is dan die van kleine, nieuwe cryptomunten. Nieuwe munten zijn veel gevoeliger voor marktspeculatie en manipulatie, wat kan leiden tot extreme prijsvolatiliteit en volledig verlies van je investeringen.
Andere sterke voordelen van gevestigde cryptomunten zijn hun bredere aanvaarding in de wereldeconomie, zowel bij overheden en bedrijven als bij particulieren. Je zal veel sneller met Bitcoin ergens kunnen betalen dan met een willekeurige nieuwe cryptomunt.

Dergelijke “old school” cryptomunten hebben reeds een uitgebreid ecosysteem van crypto-exchanges, internationale beurzen, specifieke wallets en andere diensten opgebouwd die bijdragen aan hun stabiliteit en algemeen nut als digitale valuta's. Dit maakt het gemakkelijker en aantrekkelijker voor ervaren beleggers om deze munten te kopen, verkopen en verhandelen op een meer betrouwbare en bekende manier.

 


Bureaus

Media

Marketing