PwC: Nederland minder aantrekkelijk geworden voor internationale bedrijven

PwC: Nederland minder aantrekkelijk geworden voor internationale bedrijven

29-08-2024 (11:56) - Economisch

Het ondernemingsklimaat in Nederland is de afgelopen tijd flink achteruitgegaan. Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en advieskantoor PwC. Ons land verloor de afgelopen jaren terrein ten opzichte van landen als Denemarken en Zwitserland.

Nadat het klimaat voor ondernemers sterk was verbeterd tussen 2013 en 2018, is het nu terug op het niveau van 2013. Vooral in de laatste twee jaar is het ondernemingsklimaat sterk achteruitgegaan.

Dat is nog niet alarmerend, volgens Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PwC Nederland. "Nederland blijft gunstig afsteken tegen landen die nog grotere problemen kennen, denk aan de Brexit voor het Verenigd Koninkrijk of de afhankelijkheid van Russisch gas in Duitsland. In zekere zin is het Nederlandse ondernemingsklimaat geholpen door grotere problemen elders."

Nederland is nog altijd wél een betere vestigingsplaats voor internationale bedrijven dan omringende landen als België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. PwC keek in hun onderzoek naar zestig indicatoren, zoals infrastructuur, onderwijs en huizenprijzen.

Nederland werd in het onderzoek vergeleken met het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Zwitserland. Er werd voor deze landen gekozen omdat ze op Nederland lijken en omdat Nederland ermee concurreert als potentiële vestigingsplaats voor internationale bedrijven. 


NU.nl

Bureaus

Media

Marketing