Trendbreuk bedrijvendynamiek: toename aantal stoppers en faillissementen, afname aantal starters

Trendbreuk bedrijvendynamiek: toename aantal stoppers en faillissementen, afname aantal starters

16-10-2023 (12:16) - Economisch

In het derde kwartaal van dit jaar waren er ruim 64.000 startende ondernemingen, dat is 3% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal ondernemingen dat stopte is daarentegen toegenomen, met ruim 29.000 zijn dit er 6,9% meer dan in Q3 van 2022.

Opvallend is dat de afname van het aantal starters in alle leeftijdsklassen te zien is, behalve in de groep 60+. Dit signaleert de Kamer van Koophandel (KVK) in het KVK Trendrapport Q3 2023.

“De Nederlandse bedrijvendynamiek staat er met meer starters dan stoppers nog steeds goed voor", zegt Erik Stam, hoogleraar strategie, organisatie en ondernemerschap aan de Universiteit Utrecht. "De combinatie van een toename aantal stoppers en faillissementen, en afname starters laat wel een duidelijke trendbreuk zien. De toename van het aantal faillissementen werd al lang verwacht, maar is nog steeds onder het niveau van voor corona.”

Gekeken naar de ontwikkeling van het aantal starters per duizend vestigingen, is er vooral een toename waarneembaar in de sectoren Detailhandel, ICT en media en Persoonlijke dienstverlening. Een toename van het aantal stoppers per duizend vestigingen is vooral te zien in de Horeca, de Bouw, de Zorg en de Groothandel. Over heel Nederland bekeken, nam alleen in Groningen en Limburg het aantal starters toe, in de rest van de provincies was per 10.000 inwoners een afname ten opzichte van Q3 in 2022 te zien.
 


Bureaus

Media

Marketing