Bescherming van intellectueel eigendom een no brainer
08-05-2020 (08:50) - Marketing
Dat het beschermen van intellectueel eigendom voor merken van groot belang kan zijn, wordt vrijwel dagelijks over de hele wereld in talloze rechtszalen bewezen. De niet aflatende strijd die Louis Vuitton voert om haar beeldmerk en lederwaren te beschermen, kent bijvoorbeeld bijna iedereen. Maar wat valt er onder het intellectuele eigendomsrecht en hoe bescherm je dat recht?
Tot de intellectuele eigendomsrechten horen onder meer het auteursrecht, databankenrecht, octrooirecht, merkenrecht, modellenrecht, handelsnaamrecht en het chipsrecht. Een merkrecht kan alleen worden verkregen via een depot. Dit depot wordt ingeschreven in het merkenregister.
Geen merk
Met andere woorden: als je merk niet wordt ingeschreven in het merkenregister bestaat je merkrecht ook niet en heb je juridisch gezien geen poot om op te staan als derden er misbruik van willen maken. Rechten verkrijgen, kan op drie manieren: nationaal, internationaal en voor de hele Europese Unie. Een nationaal merkrecht kennen we in Nederland niet omdat wij onder Benelux merkenrecht vallen. Als je dus in Nederland een merkenrecht hebt verkregen, geldt dit in de Benelux. Registraties van merknaam, logo en modellen, helpen je al een heel eind op weg om je tegen inbreuk te beschermen.
10 jaar beschermd
Om de noodzakelijke stappen daar naartoe te zetten, schakel je om te beginnen een bureau waar intellectueel eigendom advocaten voor je aan de slag gaan om jouw merkrecht in ieder geval voor een periode van 10 jaar vast te leggen. En kòmt er dan iemand voorbij die denkt misbruik te kunnen maken van jouw intellectuele eigendommen, sta je niet zonder lege handen en kun je jezelf succesvol verweren.
Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn: niet alleen grote modemerken, maar ook de film- en televisieindustrie, telecombedrijven, omroepen, uitgeverijen, de reclamewereld en de food-industrie, home appliances, automotive, sport en luchtvaart worden met regelmaat geplaagd door schenders van hun merkenrecht. Het populaire programma Wie is de Mol? bijvoorbeeld verweerde zich al in 2014 succesvol in zo’n zaak. En recent liet stervoetballer Neymar het er evenmin bij zitten; hij won de zaak over de registratie van zijn naam als merk.