Europese merkregistratie van het woordmerk Big Mac toch geldig

25-01-2023 (12:39) - Marketing

Bij McDonald’s kunnen ze opgelucht ademhalen: de Europese merkregistratie van het woordmerk Big Mac is toch geldig. Dat heeft de Board of Appeal van het Europese merkenbureau EUIPO bepaald op 14 december 2022. Daarmee zet EUIPO een streep door een eerdere uitspraak, waarmee het merk Big Mac uit het register was geschrapt.

Het was in 2019 even wereldnieuws: de Europese merkregistratie van het woord Big Mac werd ongeldig verklaard. Reden: McDonald’s was er niet in geslaagd aan te tonen dat het merk Big Mac gebruikt werd. In het merkenrecht geldt de regel dat je een merk moet gebruiken om je rechten in stand te houden. Maak je gedurende een periode van 5 jaar geen gebruik van het merk, dan kan het verval van je rechten door een ander worden ingeroepen.

Supermac’s, een geduchte Ierse concurrent van McDonald’s, had in 2019 bij het Europese merkenbureau een verzoek tot schrapping van de merkregistratie van Big Mac ingediend wegens niet-gebruik. Op zich een vrij onzinnig verzoek zou je zeggen, want het merk Big Mac wordt natuurlijk gewoon gebruikt. Alleen verzuimde McDonald’s vervolgens het juiste bewijs van dit gebruik aan te leveren, en dus kon EUIPO op dat moment niet anders dan het merk onderuit halen. Breaking news: het merk Big Mac is niet meer beschermd.

McDonald’s ging in beroep en kwam met meer en beter bewijs van gebruik op de proppen. De uitspraak uit 2019 werd overruled en Big Mac is gewoon weer een goed beschermd Europees merk.

 

.


 


Bas Kist, Chiever Band Protection

Bureaus

Media

Economisch