PLNTS.com neemt 123planten en 123kantoorplanten over

19-01-2023 (15:40) - Marketing

Als onderdeel van een buy-and-build-strategie heeft plantenplatform PLNTS.com de e-commerce partij 123planten.nl en 123kantoorplanten.nl overgenomen. Het aankooptraject is begeleid door Marktlink. PLNTS.com groeit door de overname door naar een top 5 speler in de online plantenverkoop.

Door middel van gerichte overnames wil PLNTS de verkoopkanalen van het bedrijf verbreden en meer power krijgen in de markt. PLNTS raakte via Marktlink in gesprek met circa vijftien bedrijven. De voorkeur ging uit naar 123planten.nl.

Historie

PLNTS is een e-commerce platform voor plantenliefhebbers, ontstaan uit de familiekwekerij Mostert in Nieuwerkerk aan de IJssel die sinds 1860 bestaat. Vier broers uit de vierde generatie van de familie besloten onder de naam BabyPLNTS kleine kamerplanten te kweken. Om hun liefde voor het vak te delen, koppelden zij hier in 2018 een online platform aan. Dit platform is inmiddels uitgegroeid tot een online community met een webshop, waar zeldzame planten, huiskamerplanten en kleine babyplanten worden verkocht, alsmede de producten om de planten goed te kunnen verzorgen.

Verder internationaliseren

Jesse Mostert van PLNTS: “Wij zijn onder de indruk van de verworven marktpositie van 123planten in de afgelopen jaren. Het uitbouwen van een sterk merk, terwijl tegelijkertijd de onderneming door de jaren heen constant groeit, is indrukwekkend. Wij zijn ons bewust van de ontwikkelingen in de versnipperde markt waarin wij beiden actief zijn, waarbij wij de intentie hebben om een totale groep te vormen binnen de online plantenmarkt. Met deze groep, die na de overname bestaat uit 40 werknemers, willen wij verder internationaliseren.”

PLNTS is momenteel met verschillende andere partijen actief in gesprek en staat er voor open om met nieuwe overnamepartijen het gesprek aan te gaan.

123planten.nl

123planten.nl is een online winkel waar je alles kunt kopen op het gebied van binnenplanten en bloempotten. Daarnaast biedt de website van 123planten alle informatie over de verzorging van kamerplanten in de online encyclopedie. De winkel is tien jaar geleden opgericht. Eigenaar Michiel Ingen Housz van 123planten.nl wimpelde de interesse van PLNTS eerst af, maar zag gaandeweg toch de kansen die het aansluiten bij een grotere groep met zich mee brengt. Ingen Housz krijgt binnen de nieuwe structuur van PLNTS een belangrijke rol.

Post-corona

Jeffrey Scholtens, Marktlink-adviseur: “Er zijn best veel online webshops gericht op kamerplanten. De sector in zijn geheel heeft fantastische cijfers geboekt in de coronajaren, omdat iedereen thuis zat en de eigen leefomgeving wilde opfleuren. Na corona is er nog steeds veel vraag, maar zijn de piekmomenten enigszins afgevlakt. Mede door de gigantische gasprijzen was er het gevoel dat er op het gebied van kostenefficiency stappen gemaakt moesten worden bij verschillende partijen. Hierdoor was er veel tractie in de markt bij de e-commercepartijen. De visie van PLNTS, waarbij er met één distributiecentrum vanuit verschillende webshops verschillende klanten worden bediend, sloeg bij verschillende marktpartijen goed aan.”


Bureaus

Media

Economisch