Wassenaar heeft duurste terras

27-03-2008 (10:05) - Marketing

De exploitatie van een terras wordt voor horecaondernemers steeds duurder. In vier jaar tijd gingen de kosten van een terrasvergunning met 30 procent omhoog. De precariolasten (het bedrag dat moet worden neergeteld voor elke vierkante meters terras) stegen met 25 procent. Gemiddeld is een horecaondernemer dit jaar bijna 900 euro kwijt om zijn tafels en stoelen buiten te mogen zetten. Dit blijkt uit onderzoek dat het vakblad Misset Horeca in samenwerking met AQ Services hield onder honderd gemeenten. Wie in Nederland een terras wil exploiteren, moet veel koffie en bier verkopen om de kosten terug te verdienen. Voor veel gemeenten blijft het buitenmeubilair van de horeca een dankbare melkkoe. Vooral precariolasten zijn fors. Om een terras van 25 m2 te exploiteren, moet een horecaondernemer gemiddeld 767 euro neertellen, 5 procent meer dan in 2007 en liefst 25 procent hoger dan in 2004. Wassenaar spant de kroon. Ondernemers in deze gemeente moeten voor een terras vaan 25m2  5130 euro op tafel leggen, een stijging van ruim 350 procent ten opzichte van 2004. Ook Vlaardingen, Maastricht en Amsterdam zijn dure terrasgemeenten.

Bureaus

Media

Economisch