Dit zijn de belangrijkste mediapersonen voor 100 jaar radio

21-02-2019 (10:20) - Media

Radio bestaat 100 jaar en daarom heeft Spreekbuis.nl de #RADIO100 uitgebracht. In deze lijst zijn 100 Nederlanders te vinden die belangrijk zijn voor de radiogeschiedenis. In de ochtendshow 'Jan-Willem Start Op' werden de vijf belangrijkste mediapersonen alvast bekendgemaakt.


De lijst is samengesteld door radiobaas Arjan Snijders (NH Radio), mediahistoricus Huub Wijfjes (Rijksuniversiteit Groningen) en mediadeskundige Ron Vergouwen (NPO Radio). Volgens de samenstellers hebben de onderstaande vijf radiomakers de grootste impact gemaakt:


- Omroeppionier Hanso Schotanus Idzerda, verzorgde de allereerste lange afstand radio-uitzending ter wereld. 
 

- Frits Spits, zorgt voor speelsheid én inhoud. 'Schat zijn publiek niet lager in, maar wil ze juist wat leren en meegeven. Een eigenschap die in het huidige radiolandschap bij een nieuwe generatie makers volledig verloren is gegaan', aldus de jury.


- Kees Buurman, was werkzaam als Hoofd afdeling Actualiteiten, Sport en Bijzondere Projecten bij de NOS en daarmee verantwoordelijk voor radio-nachtuitzendingen rond verschillende Apollo-maanreizen. Hij bedacht bovendien programma's als Met het oog op morgen en Radio Tour de France. 
 

- Lex Harding, oftewel Lodewijk den Hengst, heeft de Nederlandse radio volgens de jury kleur gegeven. 'Hij heeft als dj, radiobaas, initiator van diverse radio en tv-stations (Sky Radio, Radio 538, TMF) het Nederlandse radiolandschap echt veranderd.'


- Willem van Kooten, inspirator voor een hele generatie. Zonder hem was er geen Top 40 en mening andere hitparade.

 
Opvallend is het beperkte aantal vrouwen in de lijst. Op de RADIO100-lijst is slechts 8 procent van de personen vrouw. Dit zal deels komen door de tijdgeest van afgelopen eeuw. De arbeidsparticipatie van vrouwen was tot halverwege jaren ’70 immers beperkt en dit heeft effect op een overzicht dat 100 jaar bestrijkt. Anno 2019 zijn er overigens nog steeds relatief weinig vrouwen werkzaam voor de radio.


podcast

Arjan Snijders (medesamensteller #RADIO100): 'Nu er ook veel andere vormen van afleiding bij zijn gekomen, verandert de rol van radio uiteraard wel. Gelukkig laat de opkomst van de podcast horen dat audio wél toekomst heeft. Bijzondere verhalen, persoonlijke confessies, hoorspelen, verdiepende muziekspecials, podcasts zijn heerlijk en een fantastische aanvulling op mainstream FM radio. In een digitale toekomst groeien die twee meer naar elkaar.' 


Bekijk hier de volledige lijst. 
 


Bureaus

Marketing

Economisch